witte wijn
azijn
zalmmoten
olijfoliespray
boter
paneermeel
gerookte zalm
waterkers
grijze garnaaltjes
zalm gevuld met aspergepuree in Vlaamse stijl
ingrediënten - info
witte asperges
culinaire room
aardappelpureepoeder
nootmuskaat
peper en zout
kruidenboter
eieren
witte balsamico
Aspergepuree. Schil de asperges grondig en snijd de harde
uiteinden eraf. Stoom ze gaar in 20 minuten op 110°C in de
keukenmachine of stoomoven. Voeg een 20 cl room toe en
pureer met een staafmixer. Meng met een paar eetlepels
aardappelpureepoeder tot de gewenste pureedikte bereikt is.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Hollandaise met kruidenboter. Klop 3 eidooiers los in 20 cl
witte wijn en een flinke scheut witte balsamico. Voeg
lepelgewijs gesmolten kruidenboter toe. Blijf kloppen met de
garde tot een gebonden saus.
Gepocheerde eitjes. Vul een kookpot met water gemengd
met azijn, in een verhouding van 1 op 5. Ofwel gebruik je de
bijzonder handige pocheerzeefjes, ofwel kieper je de eitjes
voorzichtig in het kolkende, maar niet meer kokende
azijnwater. Laat 6 minuten pocheren, zonder koken dus.
De zalmmoten. Bestuif de bodem van een vispannetje met
olijfoliespray. Leg daarin een zalmmoot. Kruid met peper en
zout. Bestuif ook de bovenkant met olie. Vul de buikholte van
de zalmmoten met aspergepuree. Leg er een flinke klont boter
bovenop. Dek af met een laagje paneermeel. Zet de pannetjes
20 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C. zet de
laatste minuten even de ovengrill aan.
Het leuke aan de hobby van hobbykoks is, dat je af en toe
redelijk originele receptjes kan ‘uitvinden’. Natuurlijk altijd
gebaseerd op bestaande technieken en recepturen. Neem
nu deze zalmschotel. Er zit zowat alles in wat je kan
verwachten bij ‘asperges op Vlaamse wijze’, maar toch
héél anders. Pffft, zelf uitproberen en bijsturen zou ik
zeggen. Ik kopieer ook nooit het werk van anderen, tenzij
onbewust en anders vermeld ik het hier.
Op het bord. Haal de schoteltjes uit de oven en laat even
afkoelen. Giet de kruidenboterhollandaise rond de vismoot.
Leg een gepocheerd eitje bovenop de moot. Werk verder af
met snippers gerookte zalm, gepelde grijze garnaaltjes en
waterkers.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.