gorgonzola
bio- sinaasappel
verse vijgen
bieslook
peterselie
olijfolie
witte balsamico
boter
pijnboompitjes
peper en zout
couscoussalade met verse vijgen en tonijn
ingrediënten - info
couscousgraan
rode uien
knoflook
perziken
avocado
citroen
kersttomaatjes
blik tonijn in eigen nat
Dit zijn de meest aangename momenten in het culinaire
leven van een hobbykok. Wat hebben we nog in de frigo
en in de voorraadkast en wat maak ik ervan, zonder
vooraf bepaald recept? Hier was de aanleiding de eerste
oogst aan verse vijgen uit onze tuin. Mijn echtgenote was
er als de kippen bij om ze te claimen voor een eigen
gerechtje, dit dus… En ik heb ervan genoten.
Afwerking. Meng de koude couscous met de vinaigrette.
Breng op smaak met peper en zout. Schep er nu de volgende
ingrediënten bij en meng goed: verbrokkelde tonijn,
gorgonzola, kerstomaatjes, pijnboompitjes, bieslook en
peterselie.
Meng daarna 2/3 van de gebakken avocado, perziken en
vijgen door de salade en bewaar de rest.
Werk af, in de presentatieschotel of op het bord, met de rest
van de perziken, avocado en vijgen, wat gesnipperd bieslook,
peterselie, zeste van sinaasappel en bieslookbloemetjes.
Voorbereidingen. Kook het couscousgraan gaar volgens de
instructies op de verpakking. Snipper een rode ui in grove
brunoise. Snijd een paar knoflookteentjes op dunne schijfjes.
Haal de pitten uit een paar perziken en snijd het vruchtvlees in
schijven. Doe net hetzelfde met een avocado, maar besprenkel
die onmiddellijk met citroensap om het verkleuren te stoppen.
Halveer een handvol kerstomaatjes. Neem een blik tonijn in
eigen nat en laat de tonijn uitlekken. Snijd een stuk gorgonzola
op dobbelsteentjes. Haal de zeste van een bio-sinaasappel.
Pers een sinaasappel uit en bewaar het sap.
Snijd de verse vijgen op schijfjes. Pluk een paar
bieslookbloemetjes. Snipper een paar sprieten bieslook. Hak
een handvol peterselie fijn.
Bereiding. Maak een vinaigrette van gelijke delen
appelsiensap, olijfolie en witte balsamico. Klop dit op tot een
homogene substantie. Bak in afzonderlijke pannen de schijven
perzik en avocado in een mengsel van olijfolie en boter. Rooster
de pijnboompitjes in een droge pan tot ze beginnen te kleuren.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.