rucola
Griekse yoghurt
ketchup
rode balsamico
komkommer
radijsjes
eieren
aardappelen
verse basilicum
peterselie
peper
olijfoliespray
Black Angus beef burger
ingrediënten - info
Black Angus rundsvlees
hamburgerbroodjes
mosterd
honing
kropsla
uien
gerookt ontbijtspek
cheddar
tomaten
ingemaakte augurkjes
boter
Black Angus is een runderras van Schotse origine, dat
vooral in de Angelsaksische wereld “ingeburgerd” is. De
kwaliteit is bijzonder goed, dat wil zeggen: mals en sappig
na bereiding. Gemalen en met het ontbijtspek errond,
zoals in dit recept, wordt die eigenschap nog versterkt.
De opbouw. Neem bij voorkeur ovale schotels. Leg er langs
één kant wat sla op en bouw verder op met schijfjes
hardgekookt ei, gesneden radijsjes en komkommerschijfjes.
Werk af met kroontjes verse basilicum en plukjes peterselie.
Bouw de burgers op, van onder naar boven: het onderste deel
van de hamburgerbun, ingesmeerd met het honing-
mosterdsausje. Daarop wat kropsla. Verder naar boven, een
ruime schep gekaramelliseerde uien, een beefburger met de
cheddar erop, een paar stukjes gegrilde tomaat, een schijfje
augurk, een flinke lepel dressing, wat rucola en sluit af met het
bovenste deel van het hamburgerbroodje.
Fixeer de constructie met een houten barbecuespiesje.
Zet de klaargemaakte hamburgers op de borden en schep er
een portie frietjes bij. Je kan er de rest van de dressing bij
serveren en ook de klassieke sausjes zoals mayonaise en
ketchup.
Voorbereiding van de patties. Koop vooraf gevormde
beefburgers of maak ze zelf. Leg in kruisvorm een drietal
reepjes ontbijtspek en haaks daarop nog eens drie. Kruid de
burgers met peper, maar geen zout. Leg ze met de gepeperde
kant op het ontbijtspek. Plooi dat dicht, zodat ze volledig
ingepakt zijn. Zet de burgers even weg op kamertemperatuur.
De koude bereidingen. Maak een sausje van honing met
mosterd. Maak een dressing van Griekse yoghurt, ketchup,
honing, mosterd en rode balsamico-azijn. Kook één eitje per
persoon hard en verdeel het in schijfjes. Snijd een paar radijsjes
in schijfjes. Snijd een komkommer in schijven.
Was en snijd een kropsla en de rucola. Pluk een paar takjes
basilicum en peterselie. Schil een paar grote aardappelen en
snijd er frietjes van. Meestal kan je beter scoren met
handgesneden en dus onregelmatige frietjes dan met de
voorgebakken industriële exemplaren.
De warme bereidingen. Snijd een ruime hoeveelheid geschilde
uien in ringen. Bak ze in een paar eetlepels boter tot ze
karamelliseren. Snijd een paar vaste tomaten in schijven.
Bestuif ze met olijfoliespray en grill ze in een grillpan.
Was en droog de frietjes en bak ze in 3 à 4 minuten op 150°C in
de frietketel. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Net voor
het opdienen moet je ze nog een tweede keer bakken op 175°C
tot ze de juiste kleur hebben.
De bereiding. Bak de ingepakte beefburgers op middelhoog
vuur aan beide zijden een minuutje of twee. Giet het overtollige
vet af en bak ze verder tot gaar. Dat controleer je met een
spiesje. Komt er geen bloed meer uit en is het ontbijtspek mooi
gekleurd, dan kan je de burgers op een ovenschotel leggen.
Bedek ze met een paar sneetjes cheddar en zet ze een
minuutje in een hete oven op heteluchtstand. De kaas zal snel
smelten en zich rond de burgers plooien.
Halveer de hamburgerbroodjes, zet ze een drietal minuutjes in
een hete oven op 210°C.