room
tijm
rozemarijn
oregano
salie
laurier
olijfoliespray
peper en zout
lente-ui
peterselie
forel uit de oven in Rieslingroomsaus
ingrediënten - info
forellen
zilveruitjes
knoflook
boter
droge Riesling
witte balsamico
roze peperbolletjes
groentebouillonblokje
Verwarm de oven op 185°C. Laat een paar eetlepels roze
peperbolletjes weken in een flinke scheut witte balsamico.
Verwijder het vel van de forellen. Breng daartoe een grote
schuit water aan de kook. Dompel de vissen af het vuur een
paar seconden in het water. Verwijder vel en vinnen. Laat kop
en staart zitten. Laat terug afkoelen in de koelkast.
Maak kruidentuiltjes met takjes rozemarijn, tijm, oregano, salie
en een blaadje laurier. Kruid de buikholtes met peper en zout
en steek er een kruidentuiltje in. Bestuif een diepe ovenschotel
met olijfoliespray en leg er de forellen naast mekaar in. Kies
een schotel die net groot genoeg is opdat er niet teveel open
ruimte blijft naast de visjes.
Bak de zilveruitjes in een steelpannetje in de boter tot ze
kleuren. Voeg fijngesneden knoflookteentjes toe. Laat even
meebakken maar let erop dat het knoflook niet aanbrandt.
Schep de bereiding in een puntzeef en kuis de pan
oppervlakkig uit met keukenpapier om het overtollige vet te
verwijderen.
Leeg de puntzeef opnieuw in de pan en voeg een groot glas
droge Riesling toe. Laat even op temperatuur komen en giet
er dan een flesje culinaire room bij. Verbrokkel een blokje
groentebouillon met verlaagd zoutgehalte over de pan. Laat
de saus al roerend een beetje inkoken. Giet de geweekte roze
peperbolletjes met de azijn erbij in de pan en roer goed om.
Breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat, peper uit de
molen en zout.
Giet de Rieslingsaus over de forellen in de ovenschotel. Schuif
de schotel 20 tot 25 minuten in de hete oven tot de visjes gaar
zijn. Doe dit onafgedekt, zodat de saus kan indampen.
Werk af met gesnipperde lente-uitjes en plukjes peterselie.
Dien op met aardappelen in de pel.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.