basilicum
salie
kappertjes
olijfoliespray
peterselie
witte wijn
olijfolie
suiker
peper en zout
tijm
room
ingrediënten - info
skrei
uien
kerstomaatjes uit blik
passata
knoflook
ansjovisconcentraat
aardpeer
lente-uitjes
skrei uit de oven in tomatensaus
De tomatensaus. Snijd de uien in een fijne brunoise. Plet een
paar knoflookteentjes. Fruit beiden in wat olijfolie. Voeg een
fles passata en een glas witte wijn toe. Verrijk de saus met
verse basilicum- en salieblaadjes. Kruid met geritste tijm en
een paar draaien uit de pepermolen. Voeg naar smaak
ansjovisextract toe of bij gebrek daaraan een tweetal
ansjovisfilets uit blik of een bokaal, met een beetje van hun
olie.
Laat de saus een tiental minuutjes sudderen. Druk ze daarna
door een fijne zeef. Voeg een half glas room toe, meng goed
en breng de saus terug op temperatuur.
De skrei. Hier werd gebruik gemaakt van een
diepvriesproduct. Daarvoor was 25 minuten oventijd op 200°C
nodig om de moten te garen. Gebruik je verse skrei,
verminder dan de oventijd. Controleer regelmatig met een
priem of de vis binnenin gaar is.
Andere ingrediënten. Was en snijd een paar aardpeertjes in
schijfjes van een halve centimeter. Frituur ze net zoals
gewone aardappelchips: 3 ½ minuut op 150°C, laat afkoelen
tot kamertemperatuur en dan terug een paar minuutjes frituren
op 180°C tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Open een blik kerstomaatjes, giet de inhoud in een glazen
potje en breng afgedekt op temperatuur in de microgolfoven.
Laat een paar eetlepels kappertjes uitlekken. Kuis een paar
lente-uitjes. Halveer ze, besproei met olijfoliespray en leg ze in
een hete grillpan. Draai ze om als het grillpatroon ontstaat.
Draai om, dek af met aluminiumfolie en laat op laag nog wat
verder garen tot gebruik.
Op het bord. Leg een spiegel van tomatensaus. Spreid een
paar stukjes lente-ui uit. Leg daarop een vismoot. Brand de
bovenkant van de vis af met een flambeerbrandertje. Decoreer
met uitgelekte kerstomaatjes, kappertjes, aardpeerchips en
plukjes peterselie.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.