dille
peper en zout
witte balsamico-azijn
pancetta
olijfoliespray
waterkers
gedroogde gebakken uitjes
vispannetje met mooie meid in preigroensaus
ingrediënten - info
heek
prei
lente-uitjes
groene selder
venkel
groentebouillon
witte wijn
De benaming klinkt bijna grensoverschrijdend, maar
‘mooie meid’ is een andere benaming voor heek ofwel
merluche in ’t Frans. Een visje dat mij verrast heeft, want
het bevat bijna geen graten, behalve één centrale
ruggengraat, te vergelijken met deze van staartvis. Ideaal
dus om je visgraatgevoelige tafelgenoten te plezieren.
Preigroensaus. Was het preigroen grondig en snijd de
uiteinden eraf. Snijd een paar lente-uitjes in ringetjes. Schil de
draadjes weg van een paar stengels groene selder. Snijd de
stengels in stukjes. Voeg wat afgesneden venkelgroen toe.
Stoom deze groenten samen in een paar minuutjes in de
microgolfoven of stoomoven. Kruid met dille, peper en zout.
Voeg een glas groentebouillon en een handvol waterkers toe.
Zet de staafmixer in de pot en pureer. Voeg een half glas witte
wijn toe en een paar scheutjes witte balsamico-azijn. Laat
inkoken tot sausdikte of bind met wat zetmeel opgelost in
water.
Andere voorbereidingen. Leg een paar fijne sneetjes
pancetta tussen twee bladen bakpapier. Leg het pakje tussen
twee borden. Zet dit 2 minuten in een microgolfoven op vol
vermogen. Laat afkoelen en verkruimel het spek.
Halveer de stukken preiwit en snijd ze in staafjes van ongeveer
5 centimeter lang. Leg de stukken in een schaaltje en stoom
ze afgedekt halfgaar in een tweetal minuutjes in een
microgolfoven op vol vermogen. Laat uitlekken en bak ze
daarna af in een pan, ingeolied met een beetje olijfoliespray.
Enkel op de snijkant, zodat deze mooi goudbruin kleurt.
De heek. Verdeel de mooie meid (heek) in schijven van
ongeveer 3 centimeter dik. Kruid met peper en zout. Leg de
vismoten in een ingeoliede pan. Bak 3 minuten aan elke kant.
Op het bord: schep een spiegel preigroensaus in een
vispannetje. Leg er een vismoot in. Leg daarop een mengeling
van gedroogde gebakken uitjes en crumble van pancetta.
Werk af met een paar staafjes preiwit en plukjes waterkers.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.