verse dille
lente-uitjes
peterselie
visbouillon
currypoeder
kurkuma
lichte koffieroom
witte balsamico
kokosmelk
peper en zout
schelvis met asperges en broccolini
ingrediënten - info
schelvisfilets
groene asperges
broccolini
bloemkool
sjalotje
knoflook
wortelen
prei
selder
Bloemkoolroosjes. Verwijder de stam en snijd de bloemkool
in roosjes. Stoom de bloemkoolroosjes gaar in 20 minuten op
110°C in een keukenrobot of stoomoven.
Gemengde groenten. Snijd een tweetal sjalotjes, een wortel,
een preistengel, een spriet groene selder en een paar
knoflookteentjes in een fijne brunoise. Meng deze groenten en
stoom ze gaar zoals de bloemkool.
Maak de saus. Breng een halve liter kruidige visbouillon aan
de kook samen met een scheut witte wijn en een 20 cl
kokosroom. Breng op smaak met een eetlepel currypoeder,
evenveel kurkuma voor de kleur, peper en zout. Giet een half
flesje lichte koffieroom en een flinke scheut witte balsamico bij
de saus. Laat inkoken en beslis zelf of je deze saus
koolhydraatarm wil houden of binden met maïszetmeel
opgelost in water.
De schelvis. Kuis en snijd een tweetal groene asperges in de
helft. Snijd een stengel broccolini af op dezelfde hoogte als de
gehalveerde asperges. Stoom beide groentjes 2 minuten in de
microgolfoven. Rol de filets uit op het werkblad. Kruid met
peper en zout. Leg er een bundeltje kort gestoomde groene
groenten op en rol dicht. Spijker vast met twee tandenprikkers.
Zet de rolletjes voorzichtig in de stomer en stoom ze gaar in
15 minuutjes.
Dit gerechtje ziet er misschien niet zo bijzonder uit, maar
het is wél perfect inpasbaar in zowel een koolhydraatarm
als een calorie-arm eetpatroon. Op voorwaarde dat je de
saus niet bindt met zetmeel. Er worden ook géén
toegevoegde vetten zoals olie of boter gebruikt. In dit
voorbeeld ook geen vettige frieten of smeuïge puree als
begeleiding. Hoeft niet echt, maar ‘t is er wel lekker bij
natuurlijk… als een kilootje meer of minder geen probleem
is. De bloemkool is hier de aardappelvervanger.
Op het bord: een spiegel saus met daarop een
schelvisrolletje. Steek een spriet dille in elk rolletje. Verdeel de
gestoomde groentenmix over het bord. Zet er een
bloemkoolroosje naast de vis. Werk de borden af met een
gesneden lente-uitje en plukjes peterselie.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.