Mosselen. Maak een bouillon van ui, selder,
wortel, knoflook, een zakje mosselkruiden, een
kruidentuiltje van laurier, rozemarijn, tijm en
peterselie en een halve liter water. Kruid bij met
peper en zout, dille en dragon. Breng aan de
kook en kook 1 kg mosselen tot ze volledig
open zijn.
Laat even afkoelen en kies dan een drietal
mooie exemplaren per bord en leg die opzij.
Haal de overige mosseltjes uit de schelp. Zet
alle mosselen afgedekt en koel weg tot verder
gebruik. Zeef de bouillon en houd die warm.
De saus. Kuis en snijd een klein bakje witte
champignons in schijfjes. Snijd een paar dikke
sjalotten in flinterdunne schijfjes. Doe hetzelfde
met een paar teentjes vers knoflook, een wortel
en een stengel groene selder. Hak een handvol
peterselie fijn.
Stoof deze groentemengeling in een brede
diepe pan in flink wat boter. Bestuif met een
paar eetlepels vloeiende bloem. Roer om en
laat even bakken.
witte wijn
sjalotjes
vers knoflook
boter
olijfolie
peterselie
nootmuskaat
peper & zout
tijm
rozemarijn
laurier
kerstomaatjes
tongschar
op Oostendse wijze
Giet er nu de warme bouillon met scheutjes bij.
Wissel af met scheutjes kookroom en wat witte
wijn. Roer om tot de saus mooi gebonden is.
Kruid bij met peper en zout. Roer er de
mosseltjes zonder schelp doorheen en zet de
saus afgedekt warm weg tot verder gebruik.
De tongschar. Droog de tongscharretjes met
keukenpapier en wentel ze in vloeiende bloem.
Klop de overtollige bloem eraf. Kruid met peper
en zout. Bak ze minstens drie minuten aan elke
kant in bruisende boter in een antikleefpan.
Voeg wat olijfolie toe opdat de boter niet zou
verbranden.
Afwerking. Halveer een tweetal kerstomaatjes
per bord. Bak ze in een klein pannetje op de
snijvlakken tot ze zacht worden. Pluk een
handvol peterselie. Zet een potje handgepelde
grijze garnaaltjes klaar. Kies voor vispanborden
en zet die een paar minuutjes in een
verwarmoven of gewoon in de oven op 85°C.
Op het bord. Schep de bordjes vol met de
groentesaus met mosseltjes. Verdeel er de
grijze garnaaltjes over. Leg in het midden één
of een tweetal tongscharretjes. Werk de borden
af met de mosselen in schelp, gepofte
kerstomaatjes en peterselieplukjes.
Dien op met een smeuïge aardappelpuree in
individuele potjes. Frietjes of gekookte
aardappelen kunnen ook uiteraard.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.