witte wijn
sjalotjes
vers knoflook
boter
olijfolie
peterselie
nootmuskaat
peper & zout
tijm
rozemarijn
laurier
kerstomaatjes
tongschar op Oostendse wijze
Mosselen. Maak een bouillon van ui, selder, wortel, knoflook,
een zakje mosselkruiden, een kruidentuiltje van laurier,
rozemarijn, tijm en peterselie en een halve liter water. Kruid bij
met peper en zout, dille en dragon. Breng aan de kook en kook
1 kg mosselen tot ze volledig open zijn.
Laat even afkoelen en kies dan een drietal mooie exemplaren
per bord en leg die opzij. Haal de overige mosseltjes uit de
schelp. Zet alle mosselen afgedekt en koel weg tot verder
gebruik. Zeef de bouillon en houd die warm.
De saus. Kuis en snijd een klein bakje witte champignons in
schijfjes. Snijd een paar dikke sjalotten in flinterdunne schijfjes.
Doe hetzelfde met een paar teentjes vers knoflook, een wortel
en een stengel groene selder. Hak een handvol peterselie fijn.
Stoof deze groentemengeling in een brede diepe pan in flink
wat boter. Bestuif met een paar eetlepels vloeiende bloem.
Roer om en laat even bakken.
ingrediënten - info
tongscharretjes
mosselen
grijze garnalen
champignons
prei
wortelen
selder
mosselkruiden
vloeiende bloem
kookroom
Giet er nu de warme bouillon met scheutjes bij. Wissel af met
scheutjes kookroom en wat witte wijn. Roer om tot de saus
mooi gebonden is. Kruid bij met peper en zout. Roer er de
mosseltjes zonder schelp doorheen en zet de saus afgedekt
warm weg tot verder gebruik.
De tongschar. Droog de tongscharretjes met keukenpapier en
wentel ze in vloeiende bloem. Klop de overtollige bloem eraf.
Kruid met peper en zout. Bak ze minstens drie minuten aan
elke kant in bruisende boter in een antikleefpan. Voeg wat
olijfolie toe opdat de boter niet zou verbranden.
Afwerking. Halveer een tweetal kerstomaatjes per bord. Bak
ze in een klein pannetje op de snijvlakken tot ze zacht worden.
Pluk een handvol peterselie. Zet een potje handgepelde grijze
garnaaltjes klaar. Kies voor vispanborden en zet die een paar
minuutjes in een verwarmoven of gewoon in de oven op 85°C.
Op het bord. Schep de bordjes vol met de groentesaus met
mosseltjes. Verdeel er de grijze garnaaltjes over. Leg in het
midden één of een tweetal tongscharretjes. Werk de borden af
met de mosselen in schelp, gepofte kerstomaatjes en
peterselieplukjes.
Dien op met een smeuïge aardappelpuree in individuele
potjes. Frietjes of gekookte aardappelen kunnen ook uiteraard.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.