tijm
rozemarijn
nootmuskaat
peper en zout
boter
ganzenvet
gruyère
paneermeel
vloeiende bloem
groentebouillon
culinaire room
spekjes
ingrediënten - info
gemengd gehakt
hamblokjes
köfte kruiden
zoete aardappelen
pastinaak
rode uien
olijfolie
diepvries erwtjes
worteltjes
gele uien
tijm
Puree van zoete aardappel en pastinaak. Schil een drietal
grote zoete aardappelen, een pastinaak en een paar rode
uien. Snijd al deze groenten in fijne blokjes. Stoom ze gaar in
30 minuten op 110°C.
Pureer de gestoomde groenten met toevoeging van een klont
boter, een half flesje culinaire room, een snuifje nootmuskaat,
peper en zout.
Laag gehakt. Bak het gemengd gehakt (rund en kalf) in wat
olijfolie. Kruid met köfte-kruidenmix naar smaak. Kruid indien
gewenst bij met peper en zout.
Laag erwten en worteltjes. Stoom een zakje diepvrieserwtjes
gaar in 30 minuten op 120°C. stoom een paar geschilde en in
ringen gesneden worteltjes gaar in 20 minuten op 110°C. ze
mogen immers niet té gaar zijn.
Schil en hak een zoete ui in fijne brunoise. Stoof deze tot
glazig in een klontje boter in een klein kookpotje. Voeg de
gestoomde erwtjes toe en roer om. Kruid met nootmuskaat,
peper en zout. Laat afgedekt een half uurtje zachtjes sudderen
op zeer laag vuur.
Zet een pannetje op met een scheutje eendenvet. Bak er de
gestoomde wortelschijfjes in. Kruid met tijm, rozemarijn, peper
en zout.
Toplaag. Maak een roux met boter en vloeiende bloem. Leng
aan tot bechamel met groentebouillon en culinaire room. Voeg
aan de toplaag een handvol krokant gebakken spekjes toe.
Opbouw. Vet een ovenschotel in met wat olijfolie. Verdeel er
de lagen oven, te beginnen met de zoete aardappelen, gehakt,
erwtjes en worteltjes, bechamelsaus. Verdeel daarover een
laagje geraspte gruyère gemengd met paneermeel. Leg er hier
en daar nog een nootje boter bovenop.
Zet de schotel 25 tot 30 minuten in een oven voorverwarmd op
185°C. Klaar om op te dienen.
Köfte zijn gekruide gehaktballetjes uit de Turkse keuken.
Hier worden dezelfde kruiden en hetzelfde vlees verwerkt
in een ovenschotel met winterse groenten. Niet écht Turks
van origine, maar wel erg lekker en gezond op een koude
winterdag.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.