olijfolie
boter
vloeiende bloem
visbouillon
kookroom
witte wijn
saffraanpoeder
kurkuma
gemberpoeder
peterselie
ingrediënten - info
schelvishaasje
groene asperges
lamsoor
lente-uitjes
frietaardappelen
ontbijtspek
peper en zout
viskruiden
schelvishaasje met lentegroen in saffraansaus
De asperges. Stoom de asperges bijna gaar in ongeveer 6 à
7minuten. Laat ze uitlekken en even afkoelen. Bak ze daarna
in wat boter tot ze beginnen te kleuren. Kruid met peper en
zout. Zet ze afgedekt weg.
De lente-uitjes. Bak de gehalveerde lente-uitjes in dezelfde
pan tot ze beginnen te kleuren. Niet te lang, want het groen
van de uitjes moet zichtbaar blijven. Zeg ze in een schoteltje
en bewaar afgedekt en warm.
De lintfrietjes. Droog de lintfrietjes in een keukenhanddoek.
Frituur ze tweemaal. Eerst een tweetal minuutjes op 150°C.
Laat afkoelen en frituur ze net voor het opdienen een tweede
keer op 175°C tot ze mooi goudgeel kleuren.
Gefrituurde peterselie. Droog en frituur de plukken peterselie
kort op 150°C. En kort betekent hier niet langer dan een half
minuutje. Let op voor het spatten, zelfs al heb je de plukken
goed gedroogd.
Op het bord. Kies indien mogelijk voor ovale borden.
Besprenkel in de lengte de helft ervan met saus. Leg op de
andere helft een portie lintfrietjes. Breng die op smaak met
zout.
Schik het lamsoor, groene asperges en lente-uitjes op de
saushelft. Leg één of een paar vismoten op de frietjes. Werk
die af met een flinke portie gefrituurde peterselie. Dien op met
individuele potjes saus.
Voorbereiding. Snijd van de asperges de harde stukken
onderaan weg. Groene asperges hoeven in principe niet
geschild te worden, maar voor de dikkere exemplaren van
eigen bodem is het toch aangewezen om het wel te doen.
Was het lamsoor en snijd de lange stengels eraf. Snijd het
wortelstuk en de bovenste 10 centimeter van een busseltje
lente-uitjes eraf. Was de uitjes en halveer ze in de lengte.
Draai één dikke frietaardappel per bord door de spiraalsnijder
en maak er daarmee één lang lint van. Was en snijd de helft
van een busseltje krulpeterselie in niet al te kleine stukken.
Snijd een schelvishaasje in stukken van ongeveer 5
centimeter breed. Kruid met peper en viskruiden. Leg elke
moot vis op een reepje ontbijtspek. Omwikkel ze ermee maar
zorg ervoor dat de naad van het spek onderaan zit. Leg de
omwikkelde moten in een ovenschotel die ingevet is met wat
olijfolie. Draai ze er volledig in om zodat ook de bovenkant
ingeolied is.
De saus. Maak een lichte roux van boter en vloeiende bloem.
Leng aan met hete visbouillon, culinaire room en witte wijn.
Kruid met een zakje saffraanpoeder, een eetlepel kurkuma,
een koffielepeltje gemberpoeder en wat peper en zout uit de
molen.
Laat inkoken tot een niet al te zwaar gebonden saus.
Corrigeer de dikte met scheutjes room en witte wijn.
De schelvismoten. Schuif de ovenschotel 25 minuten in een
voorverwarmde oven op 185°C. zet de laatste minuten de
ovengrill aan, zodat het spek mooi kleurt. Haal ze uit de oven
en zet ze afgedekt weg.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.