Kerststronk
met boterroom
Mokka boterroom:
1 ei
1 eigeel
50g bloemsuiker
125 kristalsuiker
250 g boter
mokka-aroma
Andere:
cacaopoeder
Grand Marnier
Het biscuit. Klop de eieren met de suiker tot
een ruban. Meng met de bloem tot een
homogene massa. Strijk deze egaal uit op
bakpapier op een ovenplaat. Bak 10 minuten
op 200°C. Haal de biscuitbodem van de plaat
en laat afkoelen tot lauw op het bakpapier.
Chocoladepasta. Breng de room aan de kook.
Hak de chocolade fijn. Meng de room af het
vuur met de chocolade en klop tot een gladde
pasta met een garde. Laat afkoelen tot lauw en
meng dan met zachte boter en een glaasje
Stroh rum.
Smeer de pasta uit op de biscuitplaat. Maak
het bakpapier voorzichtig los van het biscuit en
rol dat op. Dek de rol af met folie en laat
opstijven in de frigo.
Maak de mokkaboterroom. Meng de
kristalsuiker met 1 dl water. Breng aan de kook
en laat inkoken tot suikersiroop.
De afwerking. Haal de biscuitrol uit de
koelkast. Besprenkel de bovenkant met een
glaasje Grand Marnier. Werk de buitenkant van
de rol af met de boterroom en trek met een
gekarteld spatel of een vork de typische
horizontale lijnen van de stronk. Versier met
cacaopoeder, kerstversiering en grondig
gekuiste echte dennenappels.
Biscuit:
10 eieren
200 g kristalsuiker
200 patisseriebloem
Chocoladevulling:
200 g melkchocolade
1,25 dl room
Stroh rum
35 g zachte boter
Maak de mokkaboterroom. Meng de
kristalsuiker met 1 dl water. Breng aan de kook
en laat inkoken tot suikersiroop.
Meng de eieren met de bloemsuiker en klop tot
een ruban. Giet de suikersiroop er met
straaltjes bij. Blijf roeren tot lauw. Meng de
boter er met stukjes tegelijk onder. Blijf roeren
tot een romige massa. Breng op smaak met
mokkaconcentraat.