eend met perziken en lavendelsaus
De eend: kruid de steaks met lookpoeder, gedroogde tijm,
peper en zout. Vacuümeer en gaar ze sous vide, gedurende 4
uur op 71°C. Dit kan in een daartoe bestemd apparaat of in
een warmwaterbad in de oven. Controleer in dit geval
regelmatig de temperatuur met een thermometer. De bereiding
kan vooraf gebeuren, maar open de zakjes niet. Bewaar koel
en breng ze een half uur voor het opdienen terug op
temperatuur in de zakjes in een oven op 85°C.
Maak de lavendelsaus. Doe in een kookpot: bruine
kalfsfond, perziklikeur, een scheutje sojasaus, steranijs,
kaneel, gember, peper, zout en lavendelbloempjes. Breng aan
de kook en reduceer. Druk de saus door een zeef en bind
indien nodig.
De perziken: steek met de kleinste ring cilindertjes uit niet te
rijpe, ongeschilde perziken. Snijd met de broodsnijmachine
dunne schijfjes uit andere perziken en marineer de helft ervan
in perziklikeur. Karamelliseer de rest met de cilindertjes in
boter met suiker.
De asperges: stoom een bussel groene asperges gaar.
Bewaar één stengel per bord en pureer de rest. Meng indien
nodig met wat aardappelpureepoeder om de gewenste
consistentie te bekomen.
De amandelpuree: maak een klassieke aardappelpuree en
voeg ongeveer 1/3 volume aan licht geroosterd amandelmeel
toe. Meng dit goed, samen met een fijngehakt en in boter
gefruit sjalotje.
Voor het opdienen: korst de steaks in een pan met olijfolie.
Snijd de steaks in 2 cm dikke lange repen. Warm de
aspergepuree, de amandelpuree en de gekaramelliseerde
perzikschijfjes op. Rooster amandelschilfers.
Op het bord: alles wordt in het midden van het bord
gegroepeerd: eerst parallel naast en op mekaar de repen
eend, een lepel saus aan één kant. Aan de andere kant van de
eend, aanleunend, bovenaan een ring amandelpuree met wat
geroosterde amandelschilfers. Druk er een schijf
gemarineerde perzik tegenaan (rechtopstaand en parallel aan
de steaks). Onderaan een quenelle aspergepuree met dwars
daarover een paar aspergestengels. Tussen beide puree’s: de
gekarameliseerde perzikschijfjes en cilindertjes met daarop
een takje verse lavendel. Werk af met balsamicodruppels.
amandelmeel
amandelschilfers
groene asperges
steranijs
kaneel
gerapte gember
lookpoeder
gedroogde tijm
aardappelpuree
sjalot
balsamicoparels
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: