crêpes suzette
Bak klassieke dunne pannenkoekjes en leg ze opgevouwen in
vier op een dienbord.
Smelt een flinke klont boter in een diepe pan en voeg een paar
eetlepels fijne witte suiker toe. Laat de boter bruisen en los er
de suiker in op samen met een scheut citroensap.
Ik wou wel eens weten vanwaar de benaming ‘Suzette’
komt voor dit pannenkoekje. Blijkt dat er een mooi
verhaaltje aan vasthangt.
Het was in 1890 dat de Franse kok Auguste Escoffier het
dessertje aanbood aan de Prins of Wales, die later Koning
Edward VII zou worden. Toen de prins vernam dat
Escoffier het pannenkoekje zijn naam wou geven,
bedankte hij voor de eer. Hij zei, geef het maar de naam
van mijn gezellin.
En laat dié haar naam toch wel ‘Suzette’ zijn zeker. Mooi
verhaaltje hé.
sinaasappelsap
fijne suiker
Grand Marnier
boter
Giet een glas sinaasappelsap in de pan, meng en laat
inkoken. Laat verder inkoken tot de saus stroperig wordt.
Leg de flensjes in de pan en wentel ze om en om in de saus.
Vul een flambeerpannetje met Grand Marnier. Verwarm de
drank en flambeer. Giet het pannetje uit over de flensjes.
Wentel ze nog één keer om en leg ze op de borden.
Op het bord. Eén of twee flensjes, overgoten met de rest van
de saus. Serveer daarbij een bolletje vanille-ijs. Dien uiteraard
onmiddellijk op.