mosselen van Sint-Anneke

mosselen van Sint-Anneke

Maak een roux klaar. Snipper een handvol kervel met evenveel peterselie en bieslook. Hak ook wat seldergroen fijn. Fruit een ruime hoeveelheid in ringen gesneden ui met dun gesneden selder in boter. Kruid met peper, zout en tijm. Giet er een liter witte wijn bij en roer goed om. Verdeel de bereiding over individuele mosselkookpotten. Vul die verder aan, elk met één tot anderhalf kilootje mosselen, naargelang hun inhoud. Schud de potten op, zodat de schelpjes goed gemengd worden met de groente en wijn. Kook de mosselen gaar in een paar minuutjes op hoog vuur. Schud ze in die tijd een keer of twee om, mét het deksel op de pot.
ingrediënten - info mosselen droge witte wijn roux tijm
Van omstreeks 1880 tot de jaren dertig van vorige eeuw was het gehucht Sint-Anna Ter Veere op de Antwerpse Linkeroever de uitgelezen plek om mosselen te gaan eten. Je kon er kiezen uit enkele tientallen mosselrestaurants. De reuzin Anneke Mossel werd in 1996 onthuld tijdens de mosselfeesten. Dat ter ere van de ‘mosselwefkes’ die vroeger hun waren trachten te verkopen aan de bezoekers die van het veer kwamen. Ze deden dat meestal zéér luidruchtig. Tot vandaag wordt de scheldnaam ‘mosselwijf’ nog wel eens toegekend aan al te luidruchtige dames. Aan het Sint Annastrand bestaan nog wel een paar eetgelegenheden waar mosselen klaargemaakt worden op de traditionele manier van weleer.
de              passie Creatief Koken kookvurige
uien selder kervel peterselie bieslook peper & zout
Antwerpen
Giet het kookvocht af bij de roux en roer die om tot een gebonden saus op middelhoog vuur. Meng met de fijn gesneden kervel, peterselie, bieslook en het seldergroen. Haal het deksel van de mosselpotjes en giet er een pollepel saus over. Sluit de potten terug en dien op met frietjes of mosselbrood.

Mosselen

van Sint-Anneke

Maak een roux klaar. Snipper een handvol kervel met evenveel peterselie en bieslook. Hak ook wat seldergroen fijn. Fruit een ruime hoeveelheid in ringen gesneden ui met dun gesneden selder in boter. Kruid met peper, zout en tijm. Giet er een liter witte wijn bij en roer goed om. Verdeel de bereiding over individuele mosselkookpotten. Vul die verder aan, elk met één tot anderhalf kilootje mosselen, naargelang hun inhoud. Schud de potten op, zodat de schelpjes goed gemengd worden met de groente en wijn. Kook de mosselen gaar in een paar minuutjes op hoog vuur. Schud ze in die tijd een keer of twee om, mét het deksel op de pot.
ingrediënten - info mosselen droge witte wijn roux tijm
uien selder kervel peterselie bieslook peper & zout
Giet het kookvocht af bij de roux en roer die om tot een gebonden saus op middelhoog vuur. Meng met de fijn gesneden kervel, peterselie, bieslook en het seldergroen. Haal het deksel van de mosselpotjes en giet er een pollepel saus over. Sluit de potten terug en dien op met frietjes of mosselbrood.
Bereiding Ingrediënten
Van omstreeks 1880 tot de jaren dertig van vorige eeuw was het gehucht Sint-Anna Ter Veere op de Antwerpse Linkeroever de uitgelezen plek om mosselen te gaan eten. Je kon er kiezen uit enkele tientallen mosselrestaurants. De reuzin Anneke Mossel werd in 1996 onthuld tijdens de mosselfeesten. Dat ter ere van de ‘mosselwefkes’ die vroeger hun waren trachten te verkopen aan de bezoekers die van het veer kwamen. Ze deden dat meestal zéér luidruchtig. Tot vandaag wordt de scheldnaam ‘mosselwijf’ nog wel eens toegekend aan al te luidruchtige dames. Aan het Sint Annastrand bestaan nog wel een paar eetgelegenheden waar mosselen klaargemaakt worden op de traditionele manier van weleer.
de              passie Creatief Koken kookvurige