Brusselse broodpudding

Brusselse broodpudding

1 kg oud brood 200 g bruine cassonade ½ liter melk kopje straffe koffie
Verwijder de korst en snijd het brood in kleine stukjes. Overgiet met zwarte koffie en hete melk. Meng en neem de nodige tijd om het brood goed te laten weken. Roer tot je een egaal beslag krijgt. Doe er nu volgende ingrediënten bij: suiker, geklopte eieren en de in rum geweekte rozijntjes, eventueel met de rum erbij. Breng op smaak met kaneel. Meng alles goed en kneed tot een soepel deeg. Leg het deeg in een ingevette en bebloemde bakvorm. Laat een uurtje bakken in een voorverwarmende oven op 180°C. Controleer of het resultaat OK is. De broodpudding moet nog soepel zijn vanbinnen, maar mag niet meer kleven aan het mes. Laat afkoelen vooraleer te ontvormen. Variant: ik heb verschillende varianten gevonden van dit basisrecept, waarbij bijvoorbeeld peperkoek of koffiekoeken mee verwerkt worden in het beslag. Ook de toevoeging van stukjes chocolade, gedroogd fruit, stukjes appel, vanillesuiker en cacao is mogelijk.
Broodpudding of bodding is van oorsprong een typisch Brussels gerecht dat stamt uit de Middeleeuwen. Het is ook bekend en heeft varianten in andere delen van België en Nederland. Broodpudding was en is de ideale oplossing om alle soorten oud brood, croissants, koffiekoeken en cake een tweede leven te geven. Bovendien ideaal voor keukenklunzen, want je moet al veel moeite doen om het te laten mislukken. Vroeger had zowat elke bakker dit gerechtje in de vitrine liggen. Thans wordt het wel even zoeken. De Europese regels rond voedselveiligheid (die terecht zijn!) maken dat het verwerken van niet zo verse ingrediënten, die mogelijks een twijfelachtige kwaliteit hebben, aan banden gelegd wordt. Zelf maken blijft perfect mogelijk en zo ben je zeker dat er geen beschimmelde resten in je pudding zitten.
de              passie Creatief Koken kookvurige
Stroh rum 4 eieren 1 koffielepel kaneelpoeder 200 gr rozijnen
Brussel

Brusselse

broodpudding

1 kg oud brood 200 g bruine cassonade ½ liter melk kopje straffe koffie
Verwijder de korst en snijd het brood in kleine stukjes. Overgiet met zwarte koffie en hete melk. Meng en neem de nodige tijd om het brood goed te laten weken. Roer tot je een egaal beslag krijgt. Doe er nu volgende ingrediënten bij: suiker, geklopte eieren en de in rum geweekte rozijntjes, eventueel met de rum erbij. Breng op smaak met kaneel. Meng alles goed en kneed tot een soepel deeg. Leg het deeg in een ingevette en bebloemde bakvorm. Laat een uurtje bakken in een voorverwarmende oven op 180°C. Controleer of het resultaat OK is. De broodpudding moet nog soepel zijn vanbinnen, maar mag niet meer kleven aan het mes. Laat afkoelen vooraleer te ontvormen. Variant: ik heb verschillende varianten gevonden van dit basisrecept, waarbij bijvoorbeeld peperkoek of koffiekoeken mee verwerkt worden in het beslag. Ook de toevoeging van stukjes chocolade, gedroogd fruit, stukjes appel, vanillesuiker en cacao is mogelijk.
Stroh rum 4 eieren 1 koffielepel kaneelpoeder 200 gr rozijnen
Bereiding Ingrediënten
Broodpudding of bodding is van oorsprong een typisch Brussels gerecht dat stamt uit de Middeleeuwen. Het is ook bekend en heeft varianten in andere delen van België en Nederland. Broodpudding was en is de ideale oplossing om alle soorten oud brood, croissants, koffiekoeken en cake een tweede leven te geven. Bovendien ideaal voor keukenklunzen, want je moet al veel moeite doen om het te laten mislukken. Vroeger had zowat elke bakker dit gerechtje in de vitrine liggen. Thans wordt het wel even zoeken. De Europese regels rond voedselveiligheid (die terecht zijn!) maken dat het verwerken van niet zo verse ingrediënten, die mogelijks een twijfelachtige kwaliteit hebben, aan banden gelegd wordt. Zelf maken blijft perfect mogelijk en zo ben je zeker dat er geen beschimmelde resten in je pudding zitten.
de              passie Creatief Koken kookvurige