pain à la grecque
250 gr patisseriebloem
2 eieren
kaneel
10 gr gist
Zeef de bloem. Klop twee eieren los. Los de gist op in wat
lauwe melk met een snuifje suiker.
Maak een kuiltje in de bloem, giet er het gistmengsel in en een
eetlepel kaneel. Kneed tot een deegbal. Laat afgedekt 1 uur
rijzen.
Kneed opnieuw, nu met toevoeging van de zachte gezouten
boter en de fijne suiker, tot het deeg soepel is en niet meer aan
de handen kleeft.
Rol het deeg uit tot lange, 2 cm dikke rechthoeken. Strooi de
grove kristalsuiker open op het werkblad, leg de deeglappen
erop, druk aan en leg ze vervolgens in een ovenschaal
bekleed met bakpapier.
Pain à la Grecque is een foutieve vertaling van “brood van
de grecht” (gracht). Het dateert uit de 16e eeuw, toen
monniken in de buurt van de Wolvengracht in Brussel,
brood uitdeelden aan de armen.
2 soeplepels lauwe melk
100 gr zachte gezouten boter
100 gr griessuiker
gekristalliseerde suiker
Laat nog 1 uur afgedekt, op kamertemperatuur en tochtvrij
rijzen. Zet de ovenschaal daarna 20 minuten in een
voorverwarmde oven op 185°C. Het brood is klaar als het mooi
karamelkleurig is.