Lierse vlaaikes
Vierkruidenpoeder: mix gelijke hoeveelheden nootmuskaat, kaneel,
koriander en kruidnagel in de koffiemolen of blender.
Vulling: meng de stroop met de melk en daarna met het fijngemalen
broodkruim. Voeg een afgestreken eetlepel vierkruidenpoeder toe. Spatel
er de bloem doorheen tot het geheel een homogene massa is.
Beboter cupcakevormen en bestuif met bloem. Steek cirkels uit het
kruimeldeeg en bekleed de vormpjes ermee. Doorprik de bodem. Doe de
vulling in een spuitzak en vul er de vormpjes mee tot aan de rand.
Bak de vlaaikes af in 20 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C.
Ontvorm en laat uitdampen.
Het Liers vlaaike is wellicht meer dan 300 jaar oud. Het
oorspronkelijke gebakje had een bodem met deeg van
bloem en water. Dit deeg werd in houten vormpjes
geduwd waarna men ze gewoon enkele dagen liet
uitdrogen. Het ontvormde harde deegbakje werd
vervolgens gevuld en in de oven gebakken. Het resultaat
was een lekker gebakje, maar hard als beton.
kruimeldeeg
300 g kandijsiroop
30 cl melk
150 g broodkruim
75 g bloem
boter
Voor vierkruidenpoeder:
nootmuskaatpoeder
kaneelpoeder
korianderkorrels
kruidnagel