Lierse vlaaikes

Vierkruidenpoeder: mix gelijke hoeveelheden nootmuskaat, kaneel, koriander en kruidnagel in de koffiemolen of blender. Vulling: meng de stroop met de melk en daarna met het fijngemalen broodkruim. Voeg een afgestreken eetlepel vierkruidenpoeder toe. Spatel er de bloem doorheen tot het geheel een homogene massa is. Beboter cupcakevormen en bestuif met bloem. Steek cirkels uit het kruimeldeeg en bekleed de vormpjes ermee. Doorprik de bodem. Doe de vulling in een spuitzak en vul er de vormpjes mee tot aan de rand. Bak de vlaaikes af in 20 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. Ontvorm en laat uitdampen.
Het Liers vlaaike is wellicht meer dan 300 jaar oud. Het oorspronkelijke gebakje had een bodem met deeg van bloem en water. Dit deeg werd in houten vormpjes geduwd waarna men ze gewoon enkele dagen liet uitdrogen. Het ontvormde harde deegbakje werd vervolgens gevuld en in de oven gebakken. Het resultaat was een lekker gebakje, maar hard als beton.
kruimeldeeg 300 g kandijsiroop 30 cl melk 150 g broodkruim 75 g bloem boter
de              passie Creatief Koken kookvurige
Voor vierkruidenpoeder: nootmuskaatpoeder kaneelpoeder korianderkorrels kruidnagel
Antwerpen
print

Lierse vlaaikes

Vierkruidenpoeder: mix gelijke hoeveelheden nootmuskaat, kaneel, koriander en kruidnagel in de koffiemolen of blender. Vulling: meng de stroop met de melk en daarna met het fijngemalen broodkruim. Voeg een afgestreken eetlepel vierkruidenpoeder toe. Spatel er de bloem doorheen tot het geheel een homogene massa is. Beboter cupcakevormen en bestuif met bloem. Steek cirkels uit het kruimeldeeg en bekleed de vormpjes ermee. Doorprik de bodem. Doe de vulling in een spuitzak en vul er de vormpjes mee tot aan de rand. Bak de vlaaikes af in 20 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. Ontvorm en laat uitdampen.
kruimeldeeg 300 g kandijsiroop 30 cl melk 150 g broodkruim 75 g bloem boter
Voor vierkruidenpoeder: nootmuskaatpoeder kaneelpoeder korianderkorrels kruidnagel
Bereiding Ingrediënten
Het Liers vlaaike is wellicht meer dan 300 jaar oud. Het oorspronkelijke gebakje had een bodem met deeg van bloem en water. Dit deeg werd in houten vormpjes geduwd waarna men ze gewoon enkele dagen liet uitdrogen. Het ontvormde harde deegbakje werd vervolgens gevuld en in de oven gebakken. Het resultaat was een lekker gebakje, maar hard als beton.
de              passie Creatief Koken kookvurige