lackmans
De wafeltjes:
600 gr bloem
200 gr zachte boter
250 ml lauwwarme melk
100 gr kandijstroop
50 gr suiker
12,5 gr droge gist
1 eigeel
snuifje zout
De stroop: laat alle opgesomde ingrediënten inkoken tot
stroop. Laat afkoelen.
De wafeltjes: zeef de bloem, meng met de gist en de suikers.
Doe er nu de boter, stroop, eigeel en de melk bij. Meng er als
laatste een snuifje zout doorheen. Kneed tot een deegbal en
laat die afgedekt met een zuivere handdoek een uurtje rijzen
op kamertemperatuur, uit de tocht.
Snijd er nu stukken af van ongeveer 40 à 50 gr en rol die uit tot
ovale galetten van 10 op 20 cm. Bak de galetten in een half
minuutje in een wafelijzer met zeer fijn ruitpatroon.
Als ze uit het wafelijzer komen, staan ze een beetje bol. Snijd
meteen in de dikte middendoor en besmeer rijkelijk met siroop.
Je kan de beide helften ook gewoon door de stroop halen en
ze terug op mekaar kleven. Maar dan wordt het netjes eten
ervan een niet zo eenvoudige klus.
Deze galette is een zwaar communautair geladen dossier!
Zowel Antwerpen als Luik claimen het intellectueel
eigendomsrecht.
Helaas voor hen blijkt de oorspronkelijke uitvinder de
Rijselse pasteibakker Lacquemant ter zijn. Later vestigde
deze zich in Luik en zijn nazaten ook in Antwerpen.
Feit is, dat vandaag de Lackmans-wafeltjes onverbrekelijk
verbonden zijn met de Sinksenfoor in Antwerpen en de
Foire d’octobre in Luik.
Voor de stroop:
750 ml water
750 gr lichte basterdsuiker
300 gr donkere basterdsuiker
150 g kandijstroop
7 gr cacao
1 eetlepel kaneelpoeder
3 eetlepels
oranjebloesemwater