Foto: Wikimedia

lackmans

De wafeltjes: 600 gr bloem 200 gr zachte boter 250 ml lauwwarme melk 100 gr kandijstroop 50 gr suiker 12,5 gr droge gist 1 eigeel snuifje zout
De stroop: laat alle opgesomde ingrediënten inkoken tot stroop. Laat afkoelen. De wafeltjes: zeef de bloem, meng met de gist en de suikers. Doe er nu de boter, stroop, eigeel en de melk bij. Meng er als laatste een snuifje zout doorheen. Kneed tot een deegbal en laat die afgedekt met een zuivere handdoek een uurtje rijzen op kamertemperatuur, uit de tocht. Snijd er nu stukken af van ongeveer 40 à 50 gr en rol die uit tot ovale galetten van 10 op 20 cm. Bak de galetten in een half minuutje in een wafelijzer met zeer fijn ruitpatroon. Als ze uit het wafelijzer komen, staan ze een beetje bol. Snijd meteen in de dikte middendoor en besmeer rijkelijk met siroop. Je kan de beide helften ook gewoon door de stroop halen en ze terug op mekaar kleven. Maar dan wordt het netjes eten ervan een niet zo eenvoudige klus.
Deze galette is een zwaar communautair geladen dossier! Zowel Antwerpen als Luik claimen het intellectueel eigendomsrecht. Helaas voor hen blijkt de oorspronkelijke uitvinder de Rijselse pasteibakker Lacquemant ter zijn. Later vestigde deze zich in Luik en zijn nazaten ook in Antwerpen. Feit is, dat vandaag de Lackmans-wafeltjes onverbrekelijk verbonden zijn met de Sinksenfoor in Antwerpen en de Foire d’octobre in Luik.
de              passie Creatief Koken kookvurige
Voor de stroop: 750 ml water 750 gr lichte basterdsuiker 300 gr donkere basterdsuiker 150 g kandijstroop 7 gr cacao 1 eetlepel kaneelpoeder 3 eetlepels oranjebloesemwater
Antwerpen

lackmans

ingrediënten - info De wafeltjes: 600 gr bloem 200 gr zachte boter 250 ml lauwwarme melk 100 gr kandijstroop 50 gr suiker 12,5 gr droge gist 1 eigeel snuifje zout
De stroop: laat alle opgesomde ingrediënten inkoken tot stroop. Laat afkoelen. De wafeltjes: zeef de bloem, meng met de gist en de suikers. Doe er nu de boter, stroop, eigeel en de melk bij. Meng er als laatste een snuifje zout doorheen. Kneed tot een deegbal en laat die afgedekt met een zuivere handdoek een uurtje rijzen op kamertemperatuur, uit de tocht. Snijd er nu stukken af van ongeveer 40 à 50 gr en rol die uit tot ovale galetten van 10 op 20 cm. Bak de galetten in een half minuutje in een wafelijzer met zeer fijn ruitpatroon. Als ze uit het wafelijzer komen, staan ze een beetje bol. Snijd meteen in de dikte middendoor en besmeer rijkelijk met siroop. Je kan de beide helften ook gewoon door de stroop halen en ze terug op mekaar kleven. Maar dan wordt het netjes eten ervan een niet zo eenvoudige klus.
Foto: Wikimedia
Voor de stroop: 750 ml water 750 gr lichte basterdsuiker 300 gr donkere basterdsuiker 150 g kandijstroop 7 gr cacao 1 eetlepel kaneelpoeder 3 eetlepels oranjebloesemwater
Bereiding Ingrediënten
Deze galette is een zwaar communautair geladen dossier! Zowel Antwerpen als Luik claimen het intellectueel eigendomsrecht. Helaas voor hen blijkt de oorspronkelijke uitvinder de Rijselse pasteibakker Lacquemant ter zijn. Later vestigde deze zich in Luik en zijn nazaten ook in Antwerpen. Feit is, dat vandaag de Lackmans-wafeltjes onverbrekelijk verbonden zijn met de Sinksenfoor in Antwerpen en de Foire d’octobre in Luik.
de              passie Creatief Koken kookvurige