eieren Meulemeester
ingrediënten - info
eieren
ongepelde garnalen
flesje Hoegaarden witbier
sjalotje
Pel de verse garnalen met de hand en laat ze 1 uur marineren
in het bier. Kook 4 eieren hard in 10 minuten. Laat afkoelen,
pel en snijd ze in schijfjes.
Zeef de garnalen uit het bier. Breng het bier aan de kook met
een gesnipperd sjalotje en laat tot de helft inkoken.
Zeef opnieuw en maak er een sabayon van met twee eigelen.
Meng de sabayon met een eetlepel mosterd, gehakte
peterselie en breng op smaak met peper en zout.
Neem individuele ovenschaaltjes in aardewerk en vul die met
een laag gemarineerde grijze garnalen, schijfjes ei, de
biersabayon en tot slot een laagje geraspte Gruyère.
Zet de schoteltjes 2 minuten onder de grill tot de kaas kleurt.
Dien op met stokbrood. Het is wettelijk verplicht om bij dit
gerecht witbier van Hoegaarden te drinken.
Het verhaal bij dit gerechtje is gewoon prachtig.
Meulemeester was een brouwer uit Brussel. Hij was in
bikkelharde concurrentie met Beulemans, hoofd van een
andere brouwersfamilie. Laten zoon en dochter van beiden
toch wel op mekaar verliefd worden zeker? Romeo en
Juliette op z’n Brussels.
In 1910 werd rond dit thema een theaterstuk geschreven
dat enorm succesvol bleek, vooral in Brussel en Wallonië.
De cateraar van dienst had speciaal voor de acteurs dit
gerechtje ontworpen. Een snelle hap in de pauze als het
ware. Het is echter uitgegroeid tot een ‘hype’ in die periode
en een vaste waarde in het Brussels culinair patrimonium
tot vandaag.
mosterd
peterselie
Gruyère
peper en zout
Er bestaan nogal wat varianten op het thema “eieren
Meulemeester”. In sommige recepten die op het internet
circuleren, wordt de grijze garnaal vervangen door
langoustines of rivierkreeftjes. Soms komt er zelfs geen
bier aan te pas en wordt de sabayon vervangen door volle
room of een bechamel. Een grapjas beweert zelfs dat er
rode paprika en salami in dit gerechtje thuishoren. Tot
mijn verbazing wordt zijn (of haar) receptje vlijtig
gekopieerd door soortgenoten. Maar wie heeft er gelijk?
Alleen Meulemeester kan het weten.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.