Snijd een ui in wiggen en bak ze tot ze glazig zijn in wat
olijfolie. Doe deze bereiding samen met op schijven gesneden
wortelen en geplette knoflookteentjes in de tajine.
Schroei het vlees rondom dicht in olie en voeg bij de groenten.
Voeg een blik tomatenblokjes, tomatenpuree en rode wijn toe.
Giet er lamsfond bij maar het vlees hoeft niet volledig bedekt
te zijn. Kruid met paprikapoeder, saffraan, komijnpoeder, tijm,
rozemarijn en koriander. Laat ongeveer 2 uur stoven tot het
vlees zacht is.
Werk af met verse korianderblaadjes.
lamstajine met tomaat en saffraan
Wie denkt dat er iets nieuws onder de zon is, komt vaak
bedrogen uit. Vandaag is er de hype van het ‘slow
cooking’ met relatief dure aangepaste apparaten.
Weet echter dat de nomadische Bedoeïenen in Noord-
Afrika deze kooktechniek al eeuwenlang toepasten.
Een tajine is een aardewerken stoofpot, die nét dezelfde
functie heeft van een slowcooker: het urenlang laten
stoven van de ingrediënten op laag vuur.
De gerechten die erin gemaakt worden blinken uit in
smaak en kleur door het gebruik van pittige aromatische
kruiden en specerijen en de combinatie van vlees met
gedroogd fruit, zoals dadels, abrikozen en pruimen.
Maar er zijn ook recepten, zoals deze lamstajine met
tomaat en saffraan, waar de vruchten achterwege blijven.
Daarom is het eindresultaat niet minder smaakvol.
ingrediënten - info
lamsstoofvlees
ui
wortelen
knoflook
lamsfond
rode wijn
tomatenpuree
laurier
tomatenblokjes uit blik
paprikapoeder
saffraan
komijn
koriander
olijfolie