Griekse mezze
ingrediënten - info
Taramasalata:
brood
room
viseitjes
citroen
knoflook
tomatenpuree
cayennepeper
De vleesballetjes worden gemaakt van lamsvlees, geraspte ui
en knoflook, gemengd met een ei en köftekruiden. Duw in het
midden een putje en steek er een blokje fetakaas in. Plooi
dicht en vorm ze tot ballen. Druk de vleesballetjes een beetje
plat met een spatel en bak ze rondom bruin en gaar in olijfolie.
Tarama salata: Week een paar sneetjes oud brood zonder
korst in een half busje room. Doe dit in de blender. Voeg
viseitjes toe. Gebruik kabeljauw- of harderkuit, maar het lukt
ook met een bokaaltje zalmeitjes dat gemakkelijker
verkrijgbaar is.
Doe er een scheutje citroensap bij, een teentje knoflook, een
eetlepel tomatenpuree en kruid af met cayennepeper. Mix tot
een vaste mousse.
Maak een klassieke tzatziki: rasp een geschilde komkommer.
Druk de pulp door een chinoise (zeef) tot al het vocht eruit is.
Meng de droge pulp met een potje echte Griekse yoghurt. Doe
er een eetlepel gedroogde en gemalen knoflook aan toe. Meng
goed en zet koel weg. Je kan als afwerking wat verse dille
gebruiken, maar het hoeft écht niet.
Een Griekse mezze is een samengesteld gerecht en wordt
meestal opgediend als voorgerecht. Je kan variëren in wat je
op de borden legt, zodat de presentatie elke keer weer een
verrassing is. Of je kan de onderdelen in aparte schaaltjes
serveren, in buffetvorm, zodat je tafelgenoten zelf hun
mezzebordje kunnen samenstellen.
Er zijn een paar ankerpunten in dit concept: de combinatie
tussen vis en vlees, fetakaas en zonder twijfel, een Griekse
salade en tzatziki.
Andere ideetjes voor de samenstelling van een Griekse mezze
staan elders op deze website. Volg daarvoor deze links:
- Garides saganaki, een ovenschoteltje met tijgergarnalen en
feta
- Souflake, vleesspiesjes
- Griekse salade
- Gefrituurde pijlinktvis
Of selecteer hier je gerechtjes uit een ruime keuze uit de
Griekse keuken.
De schotel op foto is samengesteld uit gefrituurde
gepaneerde inktvisringetjes, scampi’s in kruidenboter,
gebakken octopus, een gigantische tijgergarnaal, tzatziki, een
schep Griekse salade, vleesballetjes, een lamskoteletje,
gekookte Griekse pasta met een tomatensausje. Afgewerkt
met plukjes peterselie.
Tzatziki:
Griekse yoghurt
komkommer
knoflookpoeder
Vleesballetjes:
lamsvlees
knoflook
ui
köftekruiden
ei
feta
Kruimelpad
Selectie
Verwante recepten