minestrone Minestrone

minestrone

De ontstaansgeschiedenis van deze maaltijdsoep zou teruggaan tot de periode nog voor het ontstaan van het Romeinse rijk. De basis van de soep was een pap van speltmeel gekookt in water. Daaraan werden groenten toegevoegd die op een bepaald moment en plaats beschikbaar waren. Tijdens het Romeinse rijk en de periode daarna, waarin de welvaart steeg, evolueerde de soep mee en werd er soms ook vlees aan toegevoegd. Vanaf de 16e eeuw worden er ook ‘nieuwe’, ingevoerde producten zoals tomaten en aardappelen in de soep gedraaid. Vermicelli, andere pasta of rijst krijgen er pas in de laatste decennia een plaats in.
ingrediënten - info borlottibonen groene kool selder ui knoflook pancetta ontvelde tomaten platte peterselie runderbouillon
Bak gesnipperde ui en geplet knoflook in olie. Doe deze bereiding in een soepketel samen met de tomaten, gesneden selder, gesneden groene kool, uitgelekte bonen, wortelblokjes, in blokken gesneden raapjes, diepvries doperwten, tomatenpuree, runderbouillon, een glas rode wijn en water. Laat een goede 20 minuten sudderen. Doe er tot slot aardappelblokjes bij, grofgesneden courgette, gehakte peterselie en een handvol soeppasta. Laat de soep sudderen tot alle ingrediënten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de pancetta in reepjes, bak die krokant in olijfolie. Roer ze voor het opdienen door de soep. Serveer met geraspte Parmezaan in potje apart. Variant: warme minestrone is een winterse maaltijdsoep. Er zijn verscheidene streekeigen varianten (Genovese, Milanese, Napoletana, …). In dit recept kan je de aardappelen weglaten en de pancetta apart serveren, voor een ‘light’-versie die dieetvriendelijker is.
wortelen raapjes aardappelen courgettes doperwten tomatenpuree soeppasta rode wijn Parmezaan peper & zout olijfolie
Creatief Koken de              passie kookvurige print

minestrone

ingrediënten - info borlottibonen groene kool selder ui knoflook pancetta ontvelde tomaten platte peterselie runderbouillon
Bak gesnipperde ui en geplet knoflook in olie. Doe deze bereiding in een soepketel samen met de tomaten, gesneden selder, gesneden groene kool, uitgelekte bonen, wortelblokjes, in blokken gesneden raapjes, diepvries doperwten, tomatenpuree, runderbouillon, een glas rode wijn en water. Laat een goede 20 minuten sudderen. Doe er tot slot aardappelblokjes bij, grofgesneden courgette, gehakte peterselie en een handvol soeppasta. Laat de soep sudderen tot alle ingrediënten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de pancetta in reepjes, bak die krokant in olijfolie. Roer ze voor het opdienen door de soep. Serveer met geraspte Parmezaan in potje apart. Variant: warme minestrone is een winterse maaltijdsoep. Er zijn verscheidene streekeigen varianten (Genovese, Milanese, Napoletana, …). In dit recept kan je de aardappelen weglaten en de pancetta apart serveren, voor een ‘light’-versie die dieetvriendelijker is.
De ontstaansgeschiedenis van deze maaltijdsoep zou teruggaan tot de periode nog voor het ontstaan van het Romeinse rijk. De basis van de soep was een pap van speltmeel gekookt in water. Daaraan werden groenten toegevoegd die op een bepaald moment en plaats beschikbaar waren. Tijdens het Romeinse rijk en de periode daarna, waarin de welvaart steeg, evolueerde de soep mee en werd er soms ook vlees aan toegevoegd. Vanaf de 16e eeuw worden er ook ‘nieuwe’, ingevoerde producten zoals tomaten en aardappelen in de soep gedraaid. Vermicelli, andere pasta of rijst krijgen er pas in de laatste decennia een plaats in.
Ingrediënten Bereiding
wortelen raapjes aardappelen courgettes doperwten tomatenpuree soeppasta rode wijn Parmezaan peper & zout olijfolie
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige