ingrediënten - info
macaroni
beenham
vloeiende bloem
boter
melk
room
Kook de macaroni gaar in water met een scheut olijfolie en
een schep zout. Giet af. Snijd een dikke plak beenham in
blokjes. Bak de hamblokjes kort aan in boter en laat uitlekken.
De saus: maak een roux (gesmolten boter en bloem) en leng
die aan met melk tot een bechamel. Voeg af het vuur geraspte
parmezaan en gorgonzola toe en meng tot een gladde saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de drie bereidingen samen en meng goed. Giet het
mengsel in een ovenschotel en dek af met een laag gemalen
gruyère, gemengd met parmezaan.
Zet de schotel in de oven, 25 minuten op 185°C waarvan de
laatste minuten onder de grill.
gegratineerde macaroni
1 - Een macaroni met hesp en kaas zoals wij die meestal
maken, is een ovenschotel die relatief snel klaar is en
alleszins weinig bewerkelijk.
Ideaal dus om snel eten op tafel te zetten na een drukke
werkdag.
Je kan de schotel trouwens perfect bewaren in de
koelkast en opwarmen voor de maaltijd.
Vet de bodem van een kookpot rijkelijk in met boter. Giet er 1
liter melk in. Maak een kruidentuiltje van peterselietakjes en
salietakjes. Schil een ui, halveer en leg de stukken samen met
het kruidentuiltje in de melk. Kruid met 10 gram grof zout.
Breng aan de kook.
Verwarm in een andere kookpot 75 cl culinaire room. Wrijf de
bodem van een ovenschotel in met geplette teentjes knoflook
en daarna met boter.
Kook de macaroni 6 minuten tot halfgaar in de melk. Giet af
en stort de pasta in de ovenschotel. Verwijder het
kruidentuiltje en de ui. Meng de pasta rijkelijk met nootjes
boter. Kruid met peper uit de molen en geraspte nootmuskaat.
Giet de warme room over de bereiding en meng goed. Dek af
met een laag versgeraspte gruyère of emmentaler.
Zet de ovenschotel 40 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C.
knoflook
parmezaan
gorgonzola
gruyère
salie
peterselie
ui
peper & zout
2 - Macaroni met kaas uit de oven. Hierna volgt het
originele recept van Paul Bocuse. Hij kiest voor eenvoud.
Geen gekookte ham of spek in de bereiding. Zijn versie is
trouwens bedoeld is als bijgerecht, bijvoorbeeld bij
gebakken kalfskoteletten. Hij geeft de voorkeur aan lange
macaronieslierten, die echter moeilijk te vinden zijn, tenzij
je ze zelf maakt met je pastamachientje.