ingrediënten - info
zwaardvis
visfond
courgette
uien
knoflook
salie
rozemarijn
tijm
pesto genovese
zwaardvis met zucchini serpente in pestosaus
visbouillon
vongole
passata
olijfolie
sambuca
halfgedroogde tomaatjes
laurierpoeder
paprikapoeder
peper en zout
Een Siciliaanse zucchini serpente is een soort courgette
of eerder een kalebas die heel dun is en héél lang wordt,
soms wel tot anderhalve meter. Het wordt gegeten als een
zomergroente in soepen, pasta's en andere gerechten. De
jonge bladeren zijn ook eetbaar en worden meestal
gebakken.
Valt jouw lokale groenteboer uit de lucht als je hem of
haar naar een ‘genaria longissima’ vraagt, geniet dan even
van je grap en koop in de plaats daarvan een paar gewone
courgettes.
In dit recept kan je variatie aanbrengen, door er
bijvoorbeeld venkel in te verwerken en af te werken met
venkelgroen en olijven. Ook een beetje ansjovispasta
toevoegen kan een meerwaarde aan smaak bieden.
Vervang de zwaardvis eventueel door tonijn. Beiden uit de
duurzame vangst uiteraard.
Voorbereiding. Maak een krachtige visbouillon of gebruik
een kwalitatief goed kant-en-klaar product. Laat nog een
kwartiertje inkoken om de smaak te versterken.
Kook een zakje vongole gaar in een scheutje witte wijn gekruid
met peper en zout. Verwijder de schelpen en schep de inhoud
ervan in een pannetje met passata, in gelijke hoeveelheden.
Voeg een paar eetlepels visbouillon toe. Zet de staafmixer in
de bereiding en pureer. Maak een pesto genovese of gebruik
een bokaaltje van goede kwaliteit.
Schil een Siciliaanse zucchini serpente of bij gebrek daaraan,
een gewone courgette. Verdeel de groente in dobbelsteentjes.
Pel een halve bol knoflookteentjes en snijd ze in dunne
plakjes. Pel een tweetal uien en snijd ze fijn. Schep alles
samen in een diepe pan op een bodempje olijfolie. Kruid met
salie, rozemarijn, tijm en luarierpoeder. Roerbak tot de
groenten gaar zijn. Zet de pan even langs de kant.
Bak de moten zwaardvis in een beetje olijfolie in een andere
pan. Leg ze daarna op het werkblad en verdeel de moten in
kleine stukken.
Bereiding. Schep de vis en de groenten in één diepe pan.
Giet er een paar pollepels warme visbouillon en de
vongolesaus bij. Roer goed om, breng op temperatuur en voeg
nu lepelsgewijs de pesto toe. Controleer voortdurend de
smaak totdat de pesto in balans is met de andere
ingrediënten. Giet er nu nog een borrelglas sambuca bij. Laat
de bereiding op laag vuur nog een tijdje uitdampen.
Op het bord: een flinke portie zwaardvis afgewerkt met
gesnipperde halfgedroogde tomaatjes en bestrooid met wat
paprikapoeder.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.