pizza met chili con carne
cayennepeper
koriander
marjolein
peper en zout
tomatenpuree
rode bonen
maïskorrels
peterselie
ingrediënten - info
zuiver rundsgehakt
uien
knoflook
rode paprika’s
zacht paprikapoeder
komijn
pizzabodem
Chili con carne is eigen aan de Mexicaanse keuken. De
combinatie ervan met pizza is niet echt ‘typisch’ voor die
regio. Maar toch, verschillende Mexicaanse kook-websites
hebben er wél een recept voor! Helemaal van de pot
gerukt is het dus niet, als we deze pizza klasseren bij de
Zuid-Amerikaanse keuken.
Neem een taartschepper en geef je tafelgenoten elk een
voorgesneden stuk pizza met chili con carne. Werk af, zuiver
voor het oog, met plukjes peterselie. Een beetje tabasco, chili-
olie en/of chilisaus zorgt voor aanpassing aan het persoonlijke
smakenpalet.
De chili con carne. Bak zuiver rundsgehakt rul in olijfolie.
Sauteer in een andere pan zeer fijngehakte ui, knoflook en
rode paprika. Voeg beiden samen en doe er een kruidenmix
bij van zacht paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper,
koriander, marjolein, peper en zout.
Voeg er na een paar minuutjes een blik tomatenpuree aan toe
en meng goed tot de bereiding een egaal rode kleur heeft.
Laat even sudderen en doe er dan een blik rode bonen en een
blik maïskorrels bij. Meng alles weer goed en laat het indien
mogelijk een tijdje rusten om de smaken te mengen. Zorg
ervoor dat de bereiding goed warm blijft tot verder gebruik.
Pizzabodem. Klik hier voor het recept om zelf een
pizzabodem te maken. Koop je een prefab-product, kies dan
voor een dunne bodem. Rol de pizza uit op bakpapier. Bestuif
met olijfoliespray en doorprik de bodem met een vork. Snijd
het deeg in 8 spietjes, zodat de afgewerkte pizza straks vlotter
op de borden kan geschept worden. Bak de bodem in tien tot
twaalf minuutjes krokant in een voorverwarmde oven op
220°C op hete lucht. Blijf erbij en controleer de kleur.
Afwerking. Haal de pizza op tijd uit de oven. Zet die nu op de
grillstand. Bedek de pizzabodem met een papje van
tomatenconcentraat, water en olijfolie. Schep daarop minstens
een halve kilo chili con carne. Het mag écht een berg zijn. Let
er wel op dat er minstens een rand van een tweetal centimeter
chili-vrij blijft. Strooi naar believen geraspte gruyère of
mozzarella over de pizza. Cheddar kan ook. Of alles gemengd
is ook prima. Schuif de pizza kort onder de gril tot de kaas
kleurt.