punjena pljeskavica
De pljeskavica
Meng beide soorten vlees in een kom en kruid
met zacht paprikapoeder, peper en zout. Voeg
toe: een ei en een paar lepels paneermeel.
Kneed met de hand tot alle ingrediënten mooi
vermengd zijn. Maak er een grote vleesbal van.
Wikkel die in folie en laat een paar uur rusten in
de koelkast.
Haal dan de bal uit de folie en verdeel hem in
porties van 250 tot 300 g per persoon. Leg
deze porties één voor één op een blad
bakpapier. Dek af met folie en maak met behulp
van een deegrol, dunne platte schijven van
maximaal 1 cm dik, met een diameter van een
25 cm.
De vulling
Snijd rode ui in blokjes. Pers een paar gepelde
knoflookteentjes. Schil een rode paprika,
verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in
blokjes. Hak een paar witte champignons in
fijne stukjes. Meng deze ingrediënten met
verbrokkelde fetakaas, spekjes en fijn
gesneden augurk.
Schep de vulling op de helft van de vleesschijf.
Plooi toe met behulp van het bakpapier. Sluit de
randen door het vlees dicht te knijpen langs de
rand.
Pljeskavica is van origine een Servische
hamburger die ook zeer populair is in de
rest van de Balkan. Het verschil met een
‘gewone’ hamburger is, dat de Servische
versie een grote platte schijf is, met
gemengde vleessoorten. De standaard is
ongeveer 250 tot 300 gram vlees per
persoon. Je hebt verschillende varianten. In
een gurmanska pljeskavica wordt het vlees
vermengd met ingrediënten zoals kaas en
ui. In de gevulde versie (пуњена
пљескавица), zoals in dit recept, worden
daar nog andere ingrediënten aan
toegevoegd. De punjena pljeskavica wordt
begeleid van kajmak en lepinjabrood.
Beiden zijn bij ons moeilijk te vinden en
worden hier vervangen door zure room en
platte ovenbroodjes.
Voilà, met het verhaaltje alleen al kun je je
gasten helemaal omver blazen… En wacht
tot ze het proeven!
Afwerking
Je kan de pljeskavica op een plancha of
barbecue grillen. Reken op 8 minuten aan elke
kant. Vermijd extreme hitte. De vulling heeft tijd
nodig om te garen, zonder dat de buitenkant
van het vlees aangebrand is. Leg de schijven
eventueel op het einde van de gaartijd even op
het grillrooster boven directe hitte om een mooi
grillpatroon te creëren. In dit recept werden de
burgers 45 minuten in een oven gezet, op
185°C.
Op het bord
Een gevulde pljeskavica vraagt weinig
begeleiding. De vulling en de hoeveelheid vlees
maakt dat dit gerecht al zwaar genoeg is voor
een normale eter.
Een shopska salade (of Griekse salade), wat
zure room en een stuk geroosterd ovenbroodje
volstaan.
ingrediënten - info
De burger:
70% kalfsgehakt
30% lamsgehakt
paneermeel
ei
peper en zout
zacht paprikapoeder
Vulling:
rode ui
knoflook
spekjes
feta
augurkjes
champignons
rode paprika
Andere:
shopska salade
ovenbroodjes
zure room
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.