poké bowl met gerookte zalm
trostomaatjes
ananas
citroen
wakame
verse koriander
poké saus
sesamzaad
verse gember
lente-ui
saké
ongezoete sojasaus
sesamolie
eieren
Voorbereiding. Kook de sushirijst volgens de instructies op
de verpakking. Laat afgedekt nagaren en afkoelen tot lauw.
Verwarm een paar eetlepels rijstazijn en meng die goed met
de rijst. Zet de rijst daarna in de koelkast voor verder gebruik.
Bereid het fruit en de groenten. Snijd de ananas op blokjes.
Doe hetzelfde met de mini komkommers, baby rode bietjes en
mango. Maak roosjes van de radijzen. Snijd de trostomaatjes
in vier partjes en haal de pitten eruit. Snijd de wortelen met de
mandoline op slierten. Snijd een paar lente-uitjes op ringetjes.
Snijd de avocado op blokjes en wentel ze in citroensap.
De zalm. Snijd de licht gerookte verse zalm op
dobbelsteentjes. Maak een marinade van sesamolie,
ongezoete sojasaus en saké. Meng de zalmblokjes met de
marinade. Zet dit even afgedekt weg in de koelkast.
En verder: rooster een paar eetlepels sesamzaadjes in een
droge pan. Haal de pitjes uit een granaatappel. Pluk de
blaadjes van een bussel verse koriander. Kook een paar eitjes
hard en hak ze fijn.
ingrediënten - info
sushirijst
rijstazijn
verse gerookte zalm
wortelen
radijzen
mini komkommers
granaatappelpitten
mini rode biet
radijsscheuten
lente-uitjes
mango
avocado
Op het bord
Begin met een grote schep sushirijst. Leg daarop een eetlepel
gemarineerde gerookte zalm. Schik daarnaast naar eigen
inspiratie de wortelslierten, komkommerblokjes, blokjes rode
biet, ananas, trostomaatjes, mango, avocado, wakame en
gehakt ei.
Leg een radijsroosje op het bord en leg daarop wat
granaatappelpitjes. Leg in het midden van het bord een hoopje
radijsscheutjes en werk af met gesnipperde lente-uitjes,
blaadjes verse koriander en geroosterd sesamzaad.
Dien op met poké saus, sojasaus, sesamolie en rijstazijn.
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht. Het
bestaat uit een combinatie van rijst, rauwe gemarineerde
vis, meestal zalm of tonijn, fruit en groenten. Maar met de
wereldwijde ‘hype’ rond dit concept, worden er ook andere
ingrediënten gebruikt, zoals kip of zelfs rood vlees. De
vegetarische versie is eveneens populair.
Oorspronkelijk was dit gerecht bedoeld om restjes vis
weg te werken. En dit aspect blijft fascineren: hoe
eenvoudige oude traditionele regionale recepten met een
eigen voorgeschiedenis, plots wereldwijd opgepikt
worden en verheven tot culinaire toppers.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.