ingrediënten - info
Farinata:
1 deel kekererwtenmeel
3 delen water
zout
Witte ragu:
gemalen rundsvlees
rozemarijn
tijm
oregano
gedroogde salie
peper en zout
uien
knoflook
yoghurt
farinata di ceci met witte ragù
Andere ingrediënten:
wortelen
zucchini serpente
(of courgette)
pecorino
mozzarella
balsamico
verse basilicum
peper en zout
Over de oorsprong van het recept van farinata bestaan
verschillende versies. De meest leuke is deze. Het zou per
toeval ontstaan zijn in 1284, toen de opslagruimte van een
schip, gevuld met kekererwten, tijdens een storm
ondergelopen was met zeewater. De matrozen schepten
de brei op het dek. Na een paar uur in de blakende zon
gelegen te hebben, ontstond een dikke koek, die nog
eetbaar bleek ook. Andere bronnen geven de oude
Romeinen de eer. Farinata zou soldatenvoer geweest zijn.
In elk geval is het thans als specialiteit verbonden aan de
Toscaanse kust, van Pisa tot Livorno.
Farinata. Doe het keker- (of kikker-)erwtenmeel in een kom.
Giet er scheutjes water op kamertemperatuur, bij. Respecteer
de verhouding van 1 deel meel en 3 delen water. Roer goed
om en mix met de staafmixer tot een homogeen beslag. Het
zal zeer vloeibaar zijn en dus niet zo stevig als bijvoorbeeld
pannenkoekendeeg. Voeg zout toe naar smaak. Zet het beslag
een nachtje weg op een koele plaats.
De volgende dag. Schuim het beslag af indien nodig en meng
met een paar eetlepels olijfolie. Verwarm de oven voor op
220°C. Leg een vel bakpapier in een ovenplaat van een paar
centimeter hoog. Bestuif met olijfoliespray. Giet het beslag er
voorzichtig in en schuif de plaat in de hete oven. Bak ongeveer
30 minuten, maar controleer regelmatig. De bovenkant moet
gemarmerd goudbruin zijn en de binnenkant blijft zacht en
veerkrachtig. Steek er ronde schijven uit met een grote ring of
bij gebrek daaraan, met een mes rondom een soepkom.
Witte ragu. Snijd een ui en een paar teentjes knoflook fijn.
Roerbak tot de uisnippers glazig worden. Bak in een andere
pan het fijngemalen rundsvlees rul in een scheutje olijfolie.
Kruid met peper, zout en naar smaak met een assortiment
Italiaanse kruiden. Voeg samen met de ui-knoflookbereiding.
Meng met een paar eetlepels yoghurt.
Groenten. Schil en snijd een paar worteltjes en een stuk
zucchini serpente of gewone courgette in schijfjes. Kook ze
gaar. Zet warm weg.
Op het bord. Een schijf farinata. Schep daarop een portie
gekookte groenten. Leg daarop een flinke schep witte ragu.
Bestuif met balsamicospray. Werk af met een schijf
buffelmozzarella en een kroontje verse basilicum. Presenteer
met een potje geraspte pecorino.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.