couscous alla Trapanese
uien
wortelen
platte peterselie
citroen
pistachemeel
rozijntjes
verse munt
verse balsamico
amandelschilfers
peper en zout
paprikapoeder
olijfolie
Maak een krachtige visbouillon of gebruik een goed product
uit de winkel. Laat inkoken met een glas droge witte wijn en
een potje saffraanpoeder (foto 2).
Giet in een kookpotje 200 à 300 g couscousgraan. Dat is
ongeveer 150 g per persoon. Kies indien mogelijk voor de
Italiaanse versie van de couscous. Giet er hete bouillon over
tot het graan volledig ondergedompeld is. Roer om en laat
afgedekt wellen. Bewaar de rest van de bouillon.
Schil en snijd een ui en een wortel in een zeer fijne brunoise.
Hak een halve bol knoflookteentjes, een stukje peperoncini
zonder zaadjes en een handvol platte peterselie fijn. Roerbak
eerst ui, wortel en het pepertje in wat olijfolie. Voeg daarna
knoflook en peterselie toe. Verrijk de bereiding met een
eetlepel ansjovispasta uit een tube. Je kan dit vervangen door
een paar fijngehakte ansjovisfilets uit een bokaaltje. Breng
verder op smaak met peper, zout en zacht paprikapoeder
(foto 3).
Schep deze bereiding bij de gewelde couscous en meng
goed. Voeg nog toe: de zeste van een bio-citroen, een
handvol sultanarozijntjes en een paar eetlepels pistachemeel.
Je kan dat laatste zelf maken door ongezouten
pistachenootjes tot meel te herleiden in een koffiemolentje.
Om de vis te bereiden wordt hier gebruik gemaakt van een
skottel. Het kan eventueel ook op de plancha. De keuze van
de vis werd bepaald door het aanbod van de dag in een lokaal
viswinkeltje in Sferracavallo (Palermo): zwaardvis, pijlinktvis
en gamba’s. Roerbak de stukken vis en zeevruchten. Voeg
tegen het einde nog wat van de bouillon toe.
Breng de couscous terug op temperatuur. Giet er nog wat
kookvocht uit de skottel bij. Meng met verse en gehakte munt,
basilicumblaadjes en ontvelde tomatenblokjes. Schep de
borden vol en leg er de vis en zeevruchten bovenop. Je kan
afwerken met wat droog geroosterde amandelschilfers.
ingrediënten - info
zwaardvis
pijlinktvis
gamba’s
visbouillon
witte wijn
saffraan
couscousgraan
ansjovispasta
peperoncini
knoflook
tomaten
Couscous alla Trapanese is een traditioneel Siciliaans
gerecht van couscous met vis en zeevruchten. Het is
afkomstig uit de stad Trapani in het Noord-Oosten van het
eiland. Het gerecht is een overblijfsel uit de periode van de
Arabische overheersing van het eiland (827 – 1091). Het
Italiaanse couscousgraan wordt met de hand gemaakt met
griesmeel en gekookt in een speciale pot, de
couscoussiera. Maar een beetje campingkok heeft genoeg
aan een skottel om deze Siciliaanse klassieker op de
(kampeer-)tafel te zetten.
2
3
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.