ingrediënten - info
emperador
pijnboompitjes
peterselie
knoflook
tomato frito
witte wijn
olijfolie
emperador met tomatenpesto en pijnboompitjes
aubergine
courgette
witte uien
rode paprika’s
piment
tijm
oregano
peper en zout
De saus. Doe een halve bol gepelde knoflookteentjes samen
met een busseltje peterselie en een scheutje olijfolie in een
blender. Mix tot een fijne mengeling. Rooster een paar
eetlepels pijnboompitjes in een droge pan tot ze kleuren. Voeg
samen met de mix.
Schep de bereiding in een pannetje. Voeg toe: een borrelglas
olijfolie, een klein glas witte wijn en een bokaaltje tomato frito.
Zet het sauspannetje op middelhoog vuur en roerbak een paar
minuutjes tot het knoflook gaar is en alle smaken goed
gemengd zijn. Kruid bij naar smaak met peper, zout en
piment. Houd de saus warm.
De groenten. Kies zelf een gepaste samenstelling,
bijvoorbeeld zoals hier: witte uien, rode paprika, courgette en
aubergine. Snijd de groenten in grote stukken. Besproei met
olijfolie en kruid met peper, zout en smaakmakers zoals tijm
en oregano. Leg de groenten op een barbecuerooster of maak
ze klaar in een grillpan.
Emperador. Laat de vismoten kort marineren in wat olijfolie
gemengd met witte wijn. Rooster ze dan op de barbecue of in
een grillpan. Afhankelijk van de dikte van de moten is twee
minuutjes grillen aan elke kant ruim voldoende om de vis
binnenin sappig te houden. Beweeg de moten niet, zodat een
mooi grillpatroon ontstaat.
Op het bord. Leg een stuk zwaardvis op het bord en schep er
de saus langs. Werk af met de gegrilde groenten. Je kan er
zoals hier gegrilde aardappelschijfjes bij serveren.
In de Spaanse vishandel vind je vlotjes ‘emperador’. Bij
ons is het wel eventjes zoeken, als het al lukt er te vinden.
Je kan het vervangen door zwaardvis. Emperador is
evenwel niet hetzelfde als pez espada of zwaardvis, ook
al is de structuur en het uitzicht van de vismoten
gelijkaardig. Een opvallend verschil is dat emperador
geen zwaardachtige snuit heeft. Emperador leeft vooral in
de Middellandse zee en de Atlantische oceaan. Pez
espada in meer tropische wateren. In dit recept wordt de
vis op z’n Spaans klaargemaakt met gegrilde groentjes en
een heerlijk pestosausje.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.