fideuá met
secreto ibérico
wortelen
knoflook
verse peterselie
gedroode peterselie
kerstomaatjes
ñora-pepertjes
olijfoliespray
zacht paprikapoeder
brandy
peper en zout
Voorbereiding. Hydrateer een tweetal ñora-
pepertjes door ze 15 minuten in heet water te
laten weken. Verwijder vooraf de zaadjes. Snijd
het vruchtvlees van een stuk butternutpompoen
in dobbelsteentjes. Schil een halve rode paprika
met een dunschillertje. Verwijder de zaadlijsten
en zaadjes. Snijd het vruchtvlees in reepjes.
Schil en snijd een paar rode uien in
halvemaantjes. Maak een mix van een handvol
peterselie en een halve bol fijngehakte gepelde
knoflookteentjes. Schil een tweetal dikke
wortelen en snijd ze in een fijne brunoise.
Neem een bakje kastanjechampignons en snijd
het uiteinde van de steeltjes eraf. Bestuif ze met
olijfoliespray en kruid ze met peper uit de molen
en gedroogde peterselie.
Bereiding. Bak in een paellapan de mengeling
van pompoen, paprika, wortelen en uien in wat
olijfolie. Voeg de mengeling van peterselie en
knoflook toe als de uien glazig worden. Voeg de
uitgelekte en op reepjes gesneden geweekte
ñora-pepers toe. Kruid met zacht
paprikapoeder, peper en zout.
Voeg de fideos toe en laat even meebakken.
Giet er een glas brandy bij en laat uitdampen.
Giet er dan een halve liter vleesbouillon en
een bokaaltje tomato frito bij en roer goed om.
Laat de fideos garen volgens de aangegeven
tijd op de verpakking. Voeg regelmatig bouillon
bij als de bereiding te droog wordt. Zet het vuur
laag wanner ze ‘al dente’ zijn.
Bak nu in een kleiner pannetje de
kastanjechampignons en wat spekjes in een
beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn. Schep ze
uit de pan en voeg ze toe aan de paellapan.
Snijd het secreto Iberico in reepjes en bak het
rondom bruin in wat olijfolie.
Ibérico varkens eten in hoofdzaak eikels.
Het vlees krijgt daardoor een zeer
kenmerkende smaak. Het secreto Ibérico,
vrij vertaald als het ‘Iberisch geheim’ is een
stuk vlees uitgesneden onder het
schouderblad. Het is doorregen met
vetadertjes wat in gerechten zoals deze
fideuá, zorgt voor een extra sappig en mals
resultaat. Ñora-pepers zijn kleine zoete
paprikaatjes die gedroogd gebruikt worden,
bijvoorbeeld in chorizoworsten. Ook geven
ze smaak aan stoofschotels en soepen.
Dek af en laat het verder afgedekt garen op laag
vuur. Laat het vlees vijf minuutjes ontspannen.
Afwerking. Schep het vlees bij de rest van de
bereiding in de paellapan. Breng op smaak met
peper en zout. Meng en breng op
serveertemperatuur. Werk af met plukjes peterselie
en gehalveerde kersttomaatjes. Klaar om op te
dienen!
creatief koken > wereldkeuken >
Spanje en Portugal
Kruimelpad
Selectie