ingrediënten - info
mager gemalen rundvlees
paneermeel
eieren
ketchup
worcestershiresaus
mosterdpoeder
cayennepeper
Salisbury steak
boter
champignons
rode uien
vloeiende bloem
runderbouillon
versgemalen zwarte peper
zout
peterselie
De steaks: Meng 750 g gemalen rundvlees met een koffiekop
paneermeel, twee losgeklopte eieren, een flinke scheut
ketchup, evenveel worcestershiresaus, een eetlepel
mosterdpoeder en evenveel knoflookpoeder. Kruid met peper
uit de molen, zout en cayennepeper. Dek af met plasticfolie en
zet minstens 2 uur in de koelkast.
De saus: Hak een zestal rode uien fijn in een cutter. Snijd een
tweetal bakjes grote kastanjechampignons op dikke schijven.
Bak de uien tot glazig in wat boter in een diepe pan.
Bak de champignons in wat boter op een bakplaat in één laag.
Keer ze één keer om als de onderkant mooi bruin is. Bak ze in
totaal een achttal minuten. Deze werkwijze zorgt voor mooi
gebruinde en droge champignons.
Schep de champignons in de diepe pan met gebakken uien.
Meng, bestuif met vloeiende bloem en bak een minuutje op
middelhoog vuur. Voeg dan runderbouillon toe, zoveel als
nodig is om de champignons onder te dompelen.
Meng met een paar flinke scheuten ketchup en
worcestershiresaus. Breng het geheel aan de kook. Zet het
vuur lager en kook, onder af en toe roeren, tot de saus iets
dikker wordt en reduceert. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.
Werk de steaks af: Haal het vlees uit de koelkast en verdeel
het in gelijke porties. Vorm van elke portie een hamburger van
een tweetal centimeter dik.
De Salisbury steak is vernoemd naar Dr. James Salisbury,
een Amerikaanse arts uit de 19e eeuw die geloofde dat
een dieet rijk aan gehakt en eiwitten goed was voor de
gezondheid. Hij promootte het eten van gemalen
rundvlees als een manier om ziektes te voorkomen. Zo
ontstond de basis van wat we nu kennen als de Salisbury
steak. De benaming klinkt chique, maar het blijft een
hamburger met pretentie. Wel speciaal is de kruiding en
de bereiding, waarbij de burgers gegaard worden in de
saus, die best pittig is.
Bak de burgers op een bakplaat in wat boter tot ze bruin zijn.
Dat is 2 tot 3 minuten per kant. Ze moeten niet gaar zijn, wel
integendeel. Leg ze dan in de pan met de saus. Laat ze daarin
een kwartiertje verder garen op laag vuur. De saus moet wel
blijven pruttelen, maar niet écht doorkoken.
Op het bord. Leg een Salisbury steak op het bord. Schep er
champignons en saus over. Werk af met plukjes peterselie. Dit
gerecht wordt klassiek opgediend met aardappelpuree en een
groente naar keuze, zoals bijvoorbeeld prinsessenboontjes.
Maar gewone Belgische frietjes passen er perfect bij. De extra
groente kan ook weggelaten worden want de champignons
zorgen al voor variatie op het bord.
ingrediënten voor de hamburgers