ingrediënten - info
lamsgehakt
rode ui
knoflook
hamburgerbroodjes
komkommer
minikomkommers
wortelen
witte balsamico-azijn
mosterdzaadjes
kerstomaatjes
Griekse lamsburger met tzatzikisaus
rucola
mayonaise
harissa
veelkleurige snoeppaprika’s
Griekse yoghurt
dille
feta
merguez-kruidenmix
oregano
salie
olijfolie
peper en zout
Snijd de wortels en minikomkommers in lange fijne plakjes
met de mandoline. Stoom de wortellinten kort halfgaar. Plet en
week een eetlepel mosterdzaadjes in balsamicoazijn.
Marineer de wortel- en komkommerlinten in deze mix. Voeg
meer azijn toe zodat alles goed ondergedompeld is. Zet de
kom koel weg tot verder gebruik.
Halveer de snoeppaprikaatjes in de lengte en verwijder
eventuele zaadjes. Snijd een rode ui in ragfijne ringetjes. Snijd
een paar dikke knoflookteentjes op dunne schijfjes. Stoof deze
mix in een pannetje met wat olijfolie. Kruid met oregano, salie,
peper en zout.
Maak tzatziki. Schil een volledige komkommer en rasp die tot
pulp. Druk er in een puntzeef of in een neteldoek alle vocht uit.
Meng de pulp met 250 g Griekse yoghurt. Kruid met
lookpoeder, verse gesnipperde dille, gemalen zwarte peper en
zout. Zet koel weg.
Maak een sausje van een paar eetlepels mayonaise met een
koffielepeltje harissa. Bepaal zelf de verhouding en maak dit
sausje zachter of pikanter naar eigen smaak.
Meng het lamsgehakt met merguez-kruidenmix en bepaal
ook hier naar eigen smaak de verhouding. Vorm patties van
het lamsgehakt. Bak de burgers in een pan met olijfolie.
Bijkruiden hoeft niet.
Leg op elke burger een paar reepjes cheddar. Zet het bord
even in de oven onder de grill tot de kaas begint te smelten.
Snijd de hamburgerbroodjes open en grill ze kort op het
snijvlak. Smeer het snijvlak van het bovendeel van de broodjes
in met de harissamayonaise.
De opbouw. Schep een flinke portie tzatziki op het onderste
deel van de broodjes. Schep daarop een portie gebakken
groente en wat verbrokkelde feta. Leg daarop een gebakken
lamsburger met de gesmolten cheddar.
Leg daar bovenop wat van de gemarineerde komkommertjes
en wortellinten. Sluit met het bovendeel van het broodje.
Fixeer met een barbecuespiesje.
Werk de bordjes af met rucola en de rest van de groenten en
sausen. Serveer zonder meer of met frietjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.