ingrediënten - info
ossenhaas
olijfolie
tagliata di manzo
rucola
grof zout
zwarte peper uit de molen
Kies voor de beste stukken rundsvlees, bijvoorbeeld
ossenhaas. Er mogen totaal geen pezen inzitten. Vraag je
slager om stukken van 4 centimeter dik die elk minstens 300 g
wegen. Eén stuk voor elke tafelgenoot. Dit wordt immers een
festijn voor carnivoren.
Breng, voor je eraan begint het vlees op kamertemperatuur.
Verhit een droge grillpan, liefst één uit gietijzer. Borstel het
vlees rondom in met olijfolie.
Bak de stukken vlees op middelhoog vuur gedurende 3
minuten aan elke kant. Het vlees omkeren doe je met een
tang en niet met een vork, anders loopt de jus eruit. Niet méér
dan één keer omdraaien, zodat het grillpatroon intact blijft.
Controleer met een vleesthermometer de interne temperatuur.
Die moet 54°C bedragen.
Gesneden rundsvlees, tagliata di manzo is een Italiaanse
klassieker die vooral in de zomermaanden op tafel komt.
Het recept is nauw verwant aan de Florentijnse steak. Het
recept werd in 1973 uitgevonden door Sergio Lorenzi, de
chef-kok van een restaurant in Pisa.
En dan het mooie verhaaltje om aan tafel te vertellen: hij
zou dit recept bedacht hebben in opdracht van één van
zijn gasten, een adellijke vrouw uit Arezzo die haar pols
ontwricht had bij het paardrijden. Ze kon zelf haar vlees
niet snijden en vroeg de chef om dat probleem voor haar
op te lossen. Vandaar dus, de oorsprong van de tagliata…
Pas nu de baktijd aan, volgens de wensen van je gasten. Voor
‘saignant’ volstaat dit. Voor ‘a point’ of erger nog, goed
doorbakken (pure horror) iets langer doorbakken.
Haal het vlees uit de pan en laat afgedekt onder een velletje
folie een minuutje ontspannen. Kies voor een scherp
vleesmes met glad lemmet en verdeel de stukken in ‘tagliata’,
sneetjes van een tweetal centimeter breed.
Op het bord. Bedek de borden met een laagje rucola. Schik
daarop de tagliata. Werk af met grof zout en peper uit de
molen. In principe is het gerecht nu tafelklaar.
Je kan het verder ‘oppimpen’ met olijfolie, geschaafde
parmezaan en gepofte kerstomaatjes. Je kan er een dressing
bij serveren van olijfolie gemixt met balsamico, mosterd, een
scheutje citroensap, peper en zout.
Als contorni, bijgerechtjes, kan je frietjes serveren of een
gemengde salade. Ook een bordje gegrilde zuiderse groenten
gaan er goed bij.
Kruimelpad
Selectie
Verwante recepten