Grieks tuinfeest
buffet
Sommige gerechten die je op het menu kan
zetten van het Grieks tuinfeest, staan
beschreven op afzonderlijke pagina’s in
deze website. Klik op de links hieronder om
het recept te bekijken.
De overblijvende bereidingen worden verder
op deze pagina uitgelegd.
Wil je eens een tuinfeestje geven in stijl, in
Griekse stijl, dan kan je dit perfect
organiseren in een buffetformule. Wat je
nodig hebt is een lange tafel, een
behangerstafel bijvoorbeeld en een
barbecue. Zorg voor warmhoudbakken om
de bereidingen op temperatuur te houden.
Wanneer je alles hebt klaargezet, vullen je
gasten zelf hun bordjes. Jij kan mee
aanschuiven, zonder stress. Wat Griekse
muziek op de achtergrond en het feest kan
beginnen.
En oh ja, vergeet niet om de ouzo koud te
zetten.
Klassieke tzatziki: rasp een geschilde
komkommer. Druk de pulp door een chinoise
(zeef) tot al het vocht eruit is. Meng de droge
pulp met een potje echte Griekse yoghurt.
Doe er een eetlepel gedroogde en gemalen
knoflook aan toe. Meng goed en zet koel
weg. Je kan als afwerking wat verse dille
gbruiken, maar het hoeft écht niet.
Pitabroodjes, gegrild: Ze zijn er niet voor
bedoeld, maar het kan. Besproei de
broodjes met water en leg ze een paar
minuten op de grill onder gesloten deksel.
Griekse pasta: maak de pasta klaar volgens
de instructies op de verpakking. Doorroer
goed met wat boter of olijfolie, want deze
pastakorrels kleven gemakkelijk, zeker als je
ze een tijdje moet warm bewaren tijdens het
buffet.
Aardappeltjes met oregano: kies voor
kleine aardappelen. Schil en snijd ze in
partjes. Leg ze in een ovenschotel. Kruid met
peper, zout en oregano. Overgiet met een
paar eetlepels olijfolie en citroensap. Meng
goed en voeg een glas water toe. Zet de
schotel één uur in een oven op 185°C.
Gegrilde steak: kies voor een klassiek stuk
kwaliteitsvol barbecuevlees zoals de T-
bonesteak of een cote a l’os. Kruid het vlees
met peper, zout en gedroogde oregano.
Besprenkel met olijfolie en schroei het dicht
langs beide kanten, op de grill op directe
hitte, hoge temperatuur. Sluit het deksel,
verminder de temperatuur en laat het vlees
nog 20 minuten verder garen. Draai het in die
tijd slechts één keer om. Laat het daarna
afgedekt een half uurtje rusten. Het
versnijden gebeurt op de buffettafel en
slechts op het moment dat er een gast een
stukje van vraagt. Zo koelt dit juweeltje niet
te snel af en verliest het niet al z’n edele
sappen.
Voor de heldere looksaus hak je een paar
teentjes knoflook fijn en laat dit in een pannetje
met een beetje olijfolie erin fruiten. Voeg af het
vuur meer olijfolie toe en zet weg.
Gepofte aardappel met kruidenboter: kies de
grootste aardappelen uit en kook ze op de
klassieke manier een kwartiertje lang in water.
Leg ze daarna direct op de hete houtskool. Na
een tiental minuutjes kan je ze halveren en
opdienen met kruidenboter. Die maak je door
verse tuinkruiden fijn te hakken. Laat de boter
zacht worden en meng ze met de kruiden. Zet
de kruidenboter koel weg tot gebruik.